Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Microsoft tuži Samsung

    Microsoft podigao tužbu protiv Samsunga, zbog toga što je južnokorejski elektronski gigant navodno prekršio patentni sporazum koji su dve kompanije potpisale 2011. godine.

    Taj sporazum pokriva tehnologiju koja se koristi u Android pametnim telefonima Samsunga, a prema njemu južnokorejska kompanija za svaki prodati telefon mora uplatiti Microsoftu određeni iznos, koji nije naveden.

    U tužbi, podnesenoj njujorškom sudu, Microsoft optužuje Samsung da je prestao poštovati patentni sporazum nakon što je Microsoft kupio finsku Nokiju.

    Nakon što je postao vodeći svetski igrač na tržištu pametnih telefona, Samsung je odlučio krajem prošle godine da prestane sa poštovanjem sporazuma sa Microsoftom, koristeći Nokiju kao izgovor za kršenje ugovora, napisao je na svom blogu zamenik glavnog savetnika Microsofta David Howard.

    Microsoft pokušava da konkuriše na tržištu mobilnih telefona sa proizvodima koji rade na Googleovom i Android operativnom sistemu. U sklopu toga, od proizvođača Android uređaja traži da mu plaćaju rojalitete.

    Većina velikih proizvođača, poput Samsunga, LG i HTC pristala je da plaća, a od velikih igrača jedina se tome opire Motorola, koja zbog toga vodi pravni postupak protiv Mirosofta još od 2010. godine.

    Samsung je tokom prve godine od potpisivanja sporazuma plaćao rojalitete, ali nakon što je Microsoft objavio kupovinu Nokije, odbio je da to dalje čini, utvrdivši da je kupovinom finske kompanije prekršen Microsoft prekršio sporazum.

    Kasnije je Samsung platio rojalitete, ali je odbio da podmiri kamatu. Samsung takođe tvrdi da pametni telefoni koje Microsoft prodaje nakon kupovine Nokije nisu pokriveni patentnim sporazumom.

    Microsoft od suda traži da utvrdi kako to nije tačno.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE