Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez MMF nema zajma od Svetske banke

    Prioritet Svetske banke trenutno nije zajam za podršku budžetu, koji ne možemo da da odobrimo bez sporazuma Srbije sa MMF, već da obezbedimo kredit za otklanjanje posledica poplava od 300 miliona dolara, kaže šef Kancelarije SB u Srbiji Tony Verheijen.

    Kod tog zajma bitno je da jedan njegov deo važi retroaktivno, što znači da vlada može da ga koristi i za ono na šta je već novac utrošila u poslednjih godinu dana, rekao je Verheijen za Politiku.

    Ostatak od 60 odsto namenjen je za buduće troškove poput uvoza struje ili isplatu subvencija poljoprivrednicima. Nadamo se da bi ovaj zajam mogao da bude odobren pre godišnje skupštine banke u oktobru.

    Taj zajam nije zamena za onaj budžetski, ali nije moguće da dobijete i jedan i drugi. I ministar finansija je rekao da je dobijanje ovog kredita za njega prioritet, rekao je Verheijen.

    Na pitanje koji su uslovi za budžetski zajam, on je kazao da je važno da vlada preduzima ozbiljne korake u rešavanju preduzeća u restrukturiranju, što neće moći pre oktobra, a mi ne možemo da dogovorimo detalje kredita za budžet dok vlada ne preduzme konkrektne korake.

    Ranije smo bili spremni da vam odobrimo ovaj zajam i bez sporazuma sa MMF, ali nije tajna da se fiskalna situacija Srbije pogoršava i zbog poplava, nedostatka privrednog rasta, ali i zbog političke situacije u Evropi, naveo je on.

    U ovakvim uslovima ne možemo vam odobriti taj zajam bez MMF. Taj sporazum je važan za vas i zbog pozajmljivanja novca na međunarodnom tržištu. Važnije je od toga da dobijete bilo koji zajam za budžetsku podršku, naveo je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

    Prema njegovim rečima, Vlada ima novca za finansiranje budžeta u ovoj godini, a pitanje je kako će ga obezbediti za minus u 2015. u pogoršanim uslovima na međunarodnom finansijskom tržištu.

    Ukoliko postignete aranžman sa MMF, lakše će te se zaduživati i taj scenario je izbegnut, rekao je on, navodeći da za narednu godinu Srbija mora da napravi uštedu od 1,5 odsto BDP, a smanjivanje troškova može biti samo na tri stavke: plate, penzije i subvencije privredi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE