Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vujovićeva četiri stuba reformi

    Novi ministar finansija Dušan Vujović najavljuje rad na "četiri stuba reformi" čiji bi se efekti osetili već za godinu dana. Očekuje da rebalans budžeta uđe u skupštinsku proceduru početkom septembra.

    Ministar očekuje se da u prvoj polovini oktobra počnu pripreme za budžet za 2015, dodajući da se sada prvi put priprema rebalans i budžet za iduću godinu sa projekcijama za 2016. i 2017. godinu.

    Moj cilj je da te projekcije ne budu samo indikativne nego precizan plan koji ćemo ostvarivati u naredne tri godine i tako doći do održivog nivoa deficita, rekao je Vujović novinarima, nakon što je izabran za ministra finansija.

    Cilj je da se do 2017.godine smanji deficit “ispod linije”, odnosno da se smanji na dva do 2,3 posto društvenog proizvoda, rekao je on, istakavši da će u funkciji toga biti preduzete sve mere.
     

    Reforma srpske ekonomije, kaže ministar, zasniva se na kontroli budžetskog rashoda, borbi sa sivom ekonomijom, boljoj naplati poreza i uštedama u javnim preduzećima.

    U vezi sa tim istakao je da postoje gradovi i čitave “industrije” koje ne plaćaju PDV ili ga ne plaćaju u celosti. On je istakao da je njegov princip da svi podjednako podnesu smanjenje deficita i duga i da u tom smislu niko neće biti pošteđen, a ni previše opterećen.

    Vujović je, gostujući na RTS, rekao da kao novi ministar finansija odmah kreće sa radom na "četiri stuba reformi" kako bi efekti postali vidljivi već za godinu dana.

    Prema njegovim rečima, plan je da posle rebalansa, najkasnije krajem septembra, potpišemo trogodišnji sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će podržati naš program zasnovan na ova četiri stuba.

    Tri godine su potrebne da se vratimo na put održivog deficita i održivog duga. U ovoj fazi razvoja institucija tržišta ne možemo bez podrške MMF, poručio je Vujović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE