Srpski sir peto najskuplje jelo na svetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski sir peto najskuplje jelo na svetu

  Sir od magarećeg mleka, koji se proizvodi u specijalnom rezervatu prirode, Zasavici, našao se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svetu.

  Prvo mesto na listi najskupljih jela, objavljenoj na sajtu FinancesOnline, zauzela je ledena čokoladna poslastica Frozen Haute koja se može degustirati u njujorškom restoranu Serendipity 3, omiljenom svratištu milijardera.

  Ovaj luksuzni sladoled, koji košta astronomskih 18.500 evra, pravi se od 28 vrsta kakaa i sadrži pet grama jestivog 23-karatnog zlata. Služi se u zlatnoj posudi ukrašenoj dijamantima koja se, jednom ispražnjenja, može poneti kući.

  Na drugoj poziciji je pica "Luj XIII" koja se može naručiti samo u južnom italijanskom gradu Salernu, a košta oko 8.300 evra.

  Testo se priprema od makrobiotičkog brašna, a nadev sadrži tri vrste kavijara, mesto škampa i jastoga i mocarelu od bivoljeg mleka. Servira se uz redak francuski konjak i šampanjac.

  Jelo koje se našlo na trećem mestu može se degustirati samo u restoranu Fleur de Lys hotela Mandalej Bej, u Las Vegasu.

  Reč je o hamburgeru sa kobe govedinom, crnim tartufima i guščjom paštetom koji se poslužuje uz bocu vina Šato Petrus, a košta nešto manje od 4.000 evra.

  Sledi vijetnamska čorba Anki Fu koja je najverovatnije najskuplja supa na svetu. Sastoji se od vangju teletine, tartufa, testetine i guščje paštete i košta 3700 evra.

  Poslednji na listi top pet najskupljih specijaliteta je i sveži srpski sir od magarećeg mleka. Za proizvodnju kilograma ovog sira potrebno je čak 25 litara mleka od magarca.

  Sir se nedavno našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može naručiti po ceni od 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.

  Foto: www.zasavica.org.rs

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE