Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brža i jeftinija gradnja

    Nacrt izmena i dopuna zakona o planiranju i izgradnji nailazi na odobravanje građevinaca i investitora. Od podnošenja zahteva do početka izgradnje, sa sadašnjih 269 biće potrebno ne više od 100 dana.

    Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji predviđa jednostavniju i jeftiniju proceduru izdavanja građevinskih dozvola.

    To je procena ne samo predlagača, Ministarstva građevinarstva, već i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i USAID Projekta za bolje uslove poslovanja. U NALED i USAID, međutim, napominju da bi mnoga podzakonska akta, koje treba doneti, mogla da koče primenu novih pravila.

    Preliminarne analize pokazuju da će se značajno smanjiti broj dana od podnošenja zahteva do početka gradnje, sa sadašnjih 269 na ne više od 100, smatra šef Tima za regulatornu reformu u NALED Jelena Bojović.

    Ono što ostaje kao bojazan je što Nacrt predviđa donošenje 44 podzakonska akta odnosno raznih pravilnika i uredbi. Znajući da je, prema Barometru propisa, prosečno kašnjenje podzakonskih akata u Srbiji i do 900 dana, apelujemo da se pojačaju kapaciteti Ministarstva građevinarstva kako bi se ovaj ogroman posao do kraja izneo.

    Koristeći simulator Svetske banke, USAID je uradio procenu da će Srbija sa ovim izmenama zakona unaprediti svoj rang na listi, a vezano za indikator efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola, gde smo 182, za minimum 100 mesta.

    Urađena je promena načina obračunavanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i rešenje iz nacrta sugeriše da se za proizvodne objekte ova naknada neće plaćati.

    Procene NALED pokazuju da će, na primer u Beogradu, maksimalna visina naknade biti oko 220 evra po kvadratu u najskupljoj zoni, što je, naravno, značajno poboljšanje, kaže sagovornica Novosti.

    Jedna od glavnih novina kada je u pitanju konverzija jeste da će se omogućiti gradnja sa pravom korišćenja, što će sigurno otkočiti proces gradnje u Srbiji.

    Sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije Viktor Kobjerski, ističe za Novosti da će izmene zakona svakako doneti boljitak. Dobro je, kaže, ako se novim rešenjima otvori investicioni put.

    Svakako je pojednostavljenje procedure i jedan šalter za izdavanje svih dozvola veliko olakšanje za investitore. Važno je, međutim, da se zakon, kada se usvoji, i primenjuje, a ne da se kao do sada traže „rupe“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE