Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Firme pozajmile 700 miliona evra samo da bi opstale

    Čak 11.000 preduzeća podnelo zahteve za kredite koje subvencioniše država, za tekuću likvidnost i obrtna sredstva, u vrednosti od oko 700 miliona evra. 

    Za suvencionisanim kreditima veliko interesovanje preduzeća, tako da su banke zatrpane zahtevima. Prema nezvaničnim podacima u protekla dva meseca više od 11.000 firmi je podnelo zahteve u vrednosti od oko 700 miliona evra, pišu Novosti.

    Inače, u ovoj godini je izdvojeno 60 miliona evra za dotiranje, a banke će odobriti zajmove u visini od 1,2 milijarde evra povoljnih kredita.

    Interesovanje firmi je izuzetno veliko, krediti su najpovoljniji na tržištu i zahvaljujući subvencijama Vlade Republike Srbije, kamata za kredite sa rokom otplate do 18 meseci iznosi samo 5,45 odsto na godišnjem nivou, što je mnogo povoljnije u odnosu na tržišne uslove, kaže izvršni direktor za poslove sa privredom u Komercijalnoj banci Bojan Kordić.

    Procredit banka je u od 11. juna do sad isplatila više od 46 miliona evra subvencionisanih kredita u saradnji sa Ministarstvom finansija. Namena ovih kredita je bila održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava.

    Krediti su bili isplaćivani i odobravani na osnovu razvijenog modela kreditne analize i procene prilagođene poslovanju svakog klijenta ponaosob.

    Ovakvom analizom klijenti su u vrlo kratkom roku dobijali povratne informacije o svom poslovanju, ali i savete vezane za njihovo poslovanje od svojih ličnih bankara. Ovo je dobra odnosno povoljna prilika za sve privrednike koji su razmišljali u pravcu zaduženja, ističu u Procreditu.

    Uredbom Vlade Srbije predviđeno je da preduzetnici i mikro preduzeća mogu da dobiju kredite do 10 miliona dinara, mala preduzeća do 100 miliona dinara, srednja do 400 miliona, a velika preduzeća do 500 miliona dinara.

    U Uredbi se navodi i da za subvencionisanje kamate nije potrebno izdvojiti sredstva u budžetu Srbije za 2014. godinu, dok će iz budžeta za 2015. biti izdvojeno tri milijarde dinara, a 2016. godine 3,9 milijardi dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE