Dodatnih 80 miliona evra od EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dodatnih 80 miliona evra od EU

  Pored osnovnih 80 miliona evra iz IPA fondova, Srbija će dobiti i dodatnih bespovratnih 80 miliona evra iz Fonda solidarnosti Evropske unije, izjavila je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Jokisimović.

  Prvobitnih 80 miliona evra pomoći dobijamo od novca koji nismo potrošili iz pretpristupnih fondova Evropske unije, rekla je Joksimovićeva gostujući na RTS.

  Sporazum za trideset miliona evra iz IPA fondova za 2012. potpisali smo šef misije EU u Srbiji gospodin Davenport i ja pre dve nedelje u Obrenovcu. Ostalih 50 miliona evra je iz IPA fonda za 2014, čiji će deo sredstava biti prenamenjen za sanaciju od poplava, ističe Joksimovićeva.

  Deo od 30 miliona moći će da se koristi za obnovu kuća uništenih u poplavama, 14 će biti za obnovu, osam za poljioprivredu, osam za javne zgrade i deo ide za odbrane od poplava, navela je Joksimovićeva.

  Za ostalih 50 miliona evra, biće napravljeni prioriteti za vodu, infrastrukturu i energetiku, dodala je Joksimovićeva.

  Ministarka je istakla da dodatnih 80 miliona evra iz Fonda solidarnosti neće biti korišćeni za kuće i sve ono što je u privatnom vlasništvu, već samo za kapitalnu infrastrukturu.

  Mi smo 30. jula aplicirali i u odnosu na metodologiju EU, očekujemo da između 30 i 40 miliona evra bespovratne pomoći dobijemo do kraja godine, navodi Joksimovićeva.

  Ministarka je istakla da su 400 miliona evra, od 890 miliona evra kojih je Srbija dobila na Donatorskoj konferenciji, novi krediti koje su ponudili Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

  Japanski kredit od 40 miliona evra, o kome se govori, ponuđen je još ranije i veoma je povoljan. To je kredit u jenima sa 0,01 kamate i grejs periodom od 10 godina.

  Sa druge strane, to ne znači da nećemo povući druge kredite, ali ćemo videti kolika je naša mogućnost zaduživanja. Sa Kancelarijom za obnovu ćemo videti kakva je lista prioriteta, navodi Joksimovićeva.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE