Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kada vas na razgovoru za posao pitaju koji je vaš hobi, šta je vaš odgovor?

    Možda mislite da pored pitanja kao što su : ‘Koje su vaše mane?’ i ‘Zašto ste vi najbolji kandidat za ovu poziciju ?’, pitanje ‘Koji je vaš hobi ?’ nije nešto o čemu morate previše da razmišljate. Ali ne zaboravite, sva pitanja koja vam postavi budući poslodavac služe da on stekne potpunu sliku kakva ste osoba i šta može od vas da očekuje. Tako da, pre nego što bilo šta kažete, dobro razmislite na koji način želite da se predstavite.

    Lynn Taylor, autorka knjige ‘Tame Your Terrible Office Tyrant : How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job’ kaže : „Saznajući nešto više o vašim interesovanjima van radnog mesta, poslodavci imaju bolji uvid u vašu ličnost, pa čak mogu da izvuku i neke zaključke o tome kako biste se uklopili i funkcionisali u njihovom timu.“

    Evo šta poslodavci žele da saznaju iz vašeg odgovora na pitanje: ’Koji je vaš hobi?’, i kako biste trebali da odgovorite, savetuje Lynn Taylor:

    1. Žele da znaju da ste timski igrač.

    Obzirom da većina poslova zahteva određeni vid interakcije i saradnje u okviru tima, svaki hobi koji u sebi sadrži saradnju sa drugom osobom je dobar odgovor. Sportska aktivnost sa prijateljima ili volontiranje sa timom ljudi, su aktivnosti koje bi se dopale tvom budućem šefu.

    2. Žele da znaju da biste bili dobar vođa.

    Ukoliko ste u bilo kojoj aktivnosti van posla vi u službi organizatora ili vođe obavezno naglasite, pogotovo ako se za poziciju traži takav tip osobe.

    3. Žele da znaju da aktivno radite na unapređenju svojih veština.

    Ukoliko se bavite hobijem kao što je muzika ili crtanje ili na bilo koji način radite na usavršavanju svojih veština, potencijalni poslodavac će vas posmatrati kao upornu osobu.

    4. Žele da znaju da imate široka interesovanje.

    Poslodavci vole da vide da neko ima različita interesovanja, koja nemaju veze sa poslom, to im govori da ćete se dobro snaći u najrazličitijim situacijama,  ali pazite da ne preterate u nabrajanju hobija, jer će im to pokazati da se ničemu ne posvećujete u potpunosti.

    5. Žele da znaju da ste sposobni da postavite i ostvarite ciljeve.

    Postavljanje ciljeva i njihovo ispunjenje je bitno za svaki posao, stoga ako ste krenuli i završili neki kurs, ili ako trenirate za polumaraton, ovo je prava prilika da to spomenete.

    6. Žele da znaju da ste strastveni.

    Kada pokažete da imate strast prema nečemu, vi u stvari kazujete da ste sposobni da uživate u onome što radite.

    7. Žele da znaju da niste previše strastveni.

    Ukoliko o hobiju pričate sa toliko strasti da izgleda kao da želite da se time bavite puno radno vreme, to može da odbije potencijalnog poslodavca.

    8. Žele da znaju da ste usredsređeni na posao.

    Dobro je imati planove za sopstveni biznis i raditi na njima u slobodno vreme, ali to ne treba reći budućem poslodavcu, pa čak ni kada vaše ideje nemaju veze sa sferom poslovanja kojom se firma bavi.

    9. Žele da znaju da imaš zapravo bilo kakva druga interesovanja.

    Kada osoba nema drugih interesovanja van posla, poslodavac postaje sumnjičav. Možda ste radoholičar, ali ni to nije uvek idealan profil kandidatak koji poslodavci traže.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE