Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Siva` nafta pod kontrolom, podbacuje duvan

    Budžet Srbije će ove godine ostvariti veći prihod od naplate akciza na naftne derivate za oko 17 milijardi dinara, dok će prihodi od akciza na duvanske proizvode podbaciti za 24 miljarde dinara.

    Ova najnovija procena Fiskalnog saveta pokazuje da se sistemska borba protiv sive ekonomije isplati, jer je markiranjem goriva nelegalni promet značajno smanjen i po tom osnovu u ovoj godini priliv u državnu kasu biće povećan sa predviđenih 113 milijardi na 130 milijardi dinara.

    Pročitajte i>>>Prva povlačenja goriva sa tržišta nakon markiranja

    S druge strane, država još nije pronašla rešenje kako da smanji sivu ekonomiju u prodaji duvana, gde naplata, kako precizira Savet "beleži veliki pad nezabeležen tokom prethodne decenije".

    Naplata akciza na duvanske proizvode će, prema njihovoj računici, umesto 99 milijardi dinara, koliko je predviđeno budžetom, podbaciti i dostići tek 75 milijardi dinara u 2014. godini.

    Jasno je da u oblasti duvanskih prerađevina mere za suzbijanje nelegalne trgovine nisu primenjene u prvih šest meseci, već je, naprotiv, došlo do porasta neregistrovanog prometa, konstatovao je Fiskalni savet.

    Sagovornici Tanjuga procenjuju da za svaku oblast u kojoj siva ekonomija cveta postoje neka specifična rešenja u suzbijanju nelegalne trgovine, ali ističu da bez koordinisanog rada države, nema rešenja u borbi protiv ove boljke.

    Predsednik Odbora za borbu protiv sive ekonomije Američke privredne komore (AmCham) Ivan Miletić izjavio je Tanjugu da postoje tri mere koje bi država mogla da primeni kako bi se izborila sa sivom ekonomijom, a prva je efikasnije sprovođenje postojećih zakona.

    "Najcrnji" duvan, nafta, IT…

    Mi već imamo mehanizme koje je moguće primeniti kako bi se suzbila nelegalna trgovina duvanskim proizvodima, kao i drugih roba široke potrošnje. Samo u prošloj godini zbog svega ovoga država je izgubila preko 370 miliona evra, navodi on.

    Sledeća mera je povećana koordinacija između inspekcija, policije i pravosuđa. Potom je neophodno da vlada donese krovni zakon o inspekcijskom nadzoru koji bi trebalo da ustanovi jedno stalno koordinaciono telo koje bi se bavilo nadzorom inspekcija i analizom rizika, navodi on.

    Miletić, koji je istovremeno i direktor korporativnih poslova Philip Morrisa u Srbiji, ističe da su sivom ekonomijom najviše pogođene duvanska i naftna industrija, IT sektor i industrija robe široke potrošnje.

    Maja Ilić iz Inspektorata za rad izjavila je Tanjugu da u Inspektoratu ima 250 inspektora, 135 pravnika i 115 inženjera različitih profila, a prema podacima Agencije za privredne registre, privrednih subjekata je 331.000, što znači da jedan inspektor dođe na 1.326 subjekata.

    I ona je uverena da bi se donošenjem krovnog zakona o inspekcijskom nadzoru uredila ovlašćenja, nadležnosti inspekcijskih službi i tako pružila mogućnost da se usvoje i posebni zakoni kojima će inspekcije bliže odrediti svoja ovlašćenja.

    Glavni cilj nadležnih u borbi protiv sive ekonomije je, prema mišljenju Fiskalnog saveta, ušteda od 300 do 350 miliona evra u naredne dve do tri godine, što je istovremeno i jedna od značajnijih mera fiskalne konsolidacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE