Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanci gase četiri nuklearna reaktora

    Filijala francuskog energetskog giganta EDF u Britaniji, EDF Energy, zatvoriće četiri nuklearna reaktora u dva postrojenja na severu Engleske iz predostrožnosti, saopšteno je iz te kompanije.

    "Po dva reaktora u nuklearnim elektranama u Hišamu i Hartlipulu biće zatvorena na period od najmanje osam nedelja", navodi se u saopštenju i dodaje da je ovakva odluka usledila zbog kvara na jednom od reaktora.

    Zatvaranje reaktora dolazi u trenutku kada je britanska vlada u fokus svoje energetske politike o niskoj emisiji ugljen-dioksida stavila nuklearnu energiju.

    Na taj način se London oštro suprotstavio najvećoj evropskoj privredi, Nemačkoj, koja je obećala da će ugasiti sva nuklearna postrojenja nakon katastrofe u Fukušimi iz 2011. godine.

    Britanske vlasti su prošle godine potpisale ugovor sa EDF, vredan 16 milijardi funti, o gradnji dva nuklearna reaktora u Somersetu, na jugozapadu Britanije, a sve u cilju zadovoljenja budućih energetskih potreba.

    Vlasti u Londonu su, takođe, potpisale ugovore sa francuskom energetskom grupacijom Areva i kineskim nuklearnim kompanijama CGN i CNNC.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE