Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Istorijska odluka Meksika o privatizaciji energetike

    Predsednik Meksika Enrique Pena Nieto potpisao je u ponedeljak zakon koji donosi istorijsko otvaranje državnih sektora industrije nafte, gasa i električne energije za strana i privatna preduzeća.

    Pena Nieto je rekao da će vlada do srede obavestiti potencijalne investitore o tome koji će segmenti polja gasa i naftnih polja biti otvoreni za njih.

    Državna naftna kompanija Petroleos Mexicanos (Pemex) ima po novom zakonu pravo da zadrži neka polja za sebe.

    Predsednik je takodje obećao uspostavljanje do kraja avgusta regulatornih i nadzornih agencija za primenu novih pravila.

    Državna kontrola naftne industrije počela je 1938. godine nacionalizacijom stranih naftnih kompanija i od tada je to kamen-temeljac meksičke politike.

    Ali, to se sada menja – rekao je ministar energetike Pedro Joaquin Coldwell.

    "Današnji dan označava prekretnicu… promenu energetske paradigme", rekao je Coldwell. "Menja se način na koji nacionalni identitet povezujemo sa energetikom, da bi smo bili u toku s realnošću 21. veka".

    Ta realnost je stalni pad proizvodnje nafte i gasa poslednjih godina jer se pokazalo da Pemex nije u stanju da započne nove vidove proizvodnje – bilo nafte iz dubokog podmorja ili gasa iz škriljaca.

    Vlada se nada da će to moći privatne firme koje će doneti stručnost i desetine milijardi dolara investicija.

    Reforma omogućava ugovore o učešću u proizvodnji i dobiti s privatnim kompanijama koje su do sada mogle da budu samo podizvodjači Pemexa.

    Proizvodnja nafte u Meksiku dostigla je vrhunac 2004. godine, s 3,4 miliona barela dnevno. Od tada je stalno opadala do sadašnja 2,5 miliona barela. Vlada se nada da će reformom povećati proizvodnju na tri miliona barela do 2018. i 3,5 miliona do 2025. godine, uz privlačenje privatnih kompanija za eksploataciju ogromnih rezervi škriljaca i nafte u dubokom podmorju.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE