Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS uvozi jeftiniju struju, ugalj čuva za zimu

    Elektroprivreda Srbije i sada uvozi određene količine struje s obzirom na to da je cena povoljnija tokom leta, a kako bi do zime obezbedili što više uglja za proizvodnju struje zimi.

    Na pitanje koliko će Srbiji nedostajati električne energije naredne zime i koliko će morati da uvozi, u EPS navode da će obezbeđivanje nedostajućih količina struje zavisiti od toga koliko i kojom brzinom bude stabilizovana proizvodnja uglja u Kolubari, kao i od vremenskih prilika.

    Istovremeno poručuju da blagovremeno obezbeđuju nedostajuće količine električne energije za narednu zimu.

    Pokretanje proizvodnje uglja na kopu "Veliki Crljeni" utiče na mogućnosti za što veću proizvodnju električne energije u obrenovačkim elektranama, a ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava-Zapadno polje" i uspostavljanje proizvodnje na tom kopu je prioritet za elektroenergetsku stabilnost, rečeno je Tanjugu u EPS.

    U basenu Kolubara na kopu Veliki Crljeni, koji je bio poplavljen u maju, pokrenuta je proizvodnja uglja pre pet dana, tako da se sada iz Kolubare dobija dodatnih 20.000 tona uglja dnevno, odnosno ukupno 65.000 tona, što je skoro 80 odsto proizvodnje u odnosu na plan.

    Veliki Crljeni su treći kop koji je pokrenut u Kolubari nakon majskih poplava, jer je prethodno počela proizvodnja na poljima "B" i "D".

    U Kolubari je preostalo je još da se iscrpi voda sa kopa "Tamnava Zapadno polje", a ministar energetike Aleksandar Antić očekuje, kako je nedavno rekao, da će to polje biti pokrenuto do kraja godine i da će biti dovoljno struje iz domaćih izvora, posebno kada zima bude najoštrija.

    Antić je kazao da Ministarstvo, ipak, priprema dva scenarija za uvoz struje tokom zime, pri čemu prvi podrazumeva uvoz iz evropskih zemalja, a drugi iz zemalja u okruženju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE