Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obelodanjen Ugovor sa Etihadom

    Premijer Aleksandar Vučić objavio je Ugovor sa Etihadom o preuzimanju srpske aviokompanije Jat, kao i ugovore sa partnerima iz UAE o poljoprivrednom zemljištu. Srbija će u Air Serbia uložiti 42 miliona dolara, a Etihad 100 miliona.

    Predstavljajući ugovor sa Etihadom, Vučić je rekao da se Srbija obavezala da će investirati 42 miliona dolara, dok će partner iz UAE uložiti do 100 miliona. 

    Objasnio je da Srbija taj novac treba da obezbedi u 2014, 2015. i 2016. godini, a da do sada još ništa nije uplaćeno. Naveo je i da se Srbija obavezala da sanira dugove, od kojih je 80 odsto prema samoj državi.

    "Nikada niko nije mogao ni da sanja da će da prođe ovako dobro i na ovakav način", rekao je Vučić i naveo da su druge države mnogo više ulagale u svoje nacionalne kompanije prilikom preuzimanja.

    Ocenio je da će aviokompanija, prvi put u istoriji, završiti 2014. godinu s profitom od milion evra i podsetio da je zamenjena flota, smanjena prosečna starost aviona, povećan broj destinacija, unapređen kvalitet keteringa i poboljšana kadrovska struktura.

    Premijer je podsetio da su se sve vlade još od 2003. godine suočavale s gubicima Jata koji su prosečno godišnje bili 35 miliona evra, a da su faktički ti gubici bili mnogo veći. "Sve vlade su znale i sa koliko rizika prevozimo putnike. Od sedam letelica, četiri su posle godinu dana rashodovane", rekao je Vučić.

    Premijer je rekao i da je Jat godinama bio poligon za postavljanje stranačkih kadrova. Da nismo preduzeli mere moralo bi da dođe do gašenja, što bi izazvalo ekonomske i društvene gubitke, jer je nacionalna aviokompanija ogledalo jedne zemlje, rekao je premijer.

    Objašnjavajući zbog čega se Vlada odlučila za Etihad, Vučić je rekao da je reč o kompaniji koja je prošle godine proglašena za najbolju na svetu, te da je godinama među tri najbolje uz Turkish Airlines i Lufthansu.

    Zahvaljujući ugovoru sa Etihadom, kako je naveo, 10 aviona biće nabavljeno po nižoj ceni od čak 14 miliona evra, što je ukupna ušteda od 140 miliona evra. Srećni smo jer Air Serbia ima bolji ketering od Lufthanse i tako će i ostati, rekao je Vučić.

    Ugovor sa Al Rawafedom o zakupu zemljišta

    Premijer je predstavio i ugovore sa Kompanijom Al Rawafed o zakupu poljoprivrednog zemljišta, istakavši da celokupnu investiciju od 140,5 miliona evra obezbeđuje UAE, da Srbija nema takvu vrstu obaveze, ali da ipak zadržava 20 odsto vlasništva u zajedničkoj kompaniji.

    Vučić je prethodno pokazao ugovor o prethodnoj prodaji preduzeća Bačka Sivac, Jadran, Agrobačka i Mladi borac.
    Premijer je precizirao da je prethodna vlast firmu Bačka Sivac prodala Miletu Jerkoviću, koji se pominje u slučaju Šarić, i da je 2011. godine zaključen ugovor sa njim za ukupnu kupoprodajnu cenu od 14 miliona evra.

    Mi smo 4.700 hektara prodali za 14 miliona evra, dali Jerkoviću obaveze kupca, isplata cene u šest jednakih rata, investicija od 131.000 evra, što se pretvorilo u kupovinu traktora od svoje firme, odnosno svoje firme ćerke, rekao je Vučić.

    Zatim je rekao da je 2009. izvršena kontrola, da se ustanovilo da kupoprodajna cena nije isplaćena, da su uplaćene dve rate od četiri miliona evra, da ostale rate od oko devet miliona nikada nisu uplaćene, a kupac Mile Jerković kreditno je zadužio Bačka Sivac, iako za to nije imao pravo i to za 2,4 miliona evra.

    Prema njegovim rečima, nisu izmirene obaveze za poreze i PDV, a Agencija za privatizaciju pristala je da potpiše sa njim ugovor o prodaji tako da je "jedna investicija u stvari bila – jedan traktor, a njega je Jerković kupio od sebe".

    Naglasio je da se prema ugovoru koji je njegova vlada potpisala sa Al Rawafedomom ništa neće događati bez saglasnosti i dozvole Republike Srbije.

    Zajednička kompanija će raspolagati sa oko 10.000 hektara zemljišta. Kupujemo Jadran, zemljište po ceni od 10.000 evra po hektaru. Zemljšte se prodaje po ceni većoj od procenjene.

    Bačka Sivac po ceni od 7.000 evra po hektaru. Ono što je važno je da imate u vidu je da mi na svo zemljište koje se nalazi u zakupu, a to je 4.000 hektara dajemo za 250 evra i na tome zarađujemo oko 450 evra po hektaru, što je tri puta više nego do sada, naglasio je Vučić i objasnio da je reč o ukupno 3.350 hektara.

    Pored toga, obaveze su da i dva preduzeća preuzmu 80 odsto radnika i zaposle još 20 visoko obrazovanih radnika. Celokupnu investiciju od 140,5 miliona evra obezbeđuje kompanija iz Emirata, Bez obaveza države, a to je deset puta više nego što obaveza kompanije Mileta Jerkovića, rekao je Vučić.

    Predsednik Vlade je najavio da će taj i drugi ugovori biti dostupni na veb portalu Vlade Srbije, pet minuta posle konferencije za novinare.

    Ugovori sa Fiatom i NIS

    Ugovor sa Fiatom je dobar, ali veoma skup za Srbiju, ocenio je premijer. Mislim da je Boris Tadić uradio dobru stvar za dovođenje Fiata, naveo je Vučić i dodao da mu ne pada na pamet da ruši taj ugovor. Njegov je posao, dodao je, da štiti interese Srbije, a ne neke druge zemlje.

    Osvrnuvši se i na prodaju NIS, Vučić je rekao da nije zadovoljan profitom koji se zasniva na srpskoj nafti i gasu, najniža rudna renta od tri odsto – u Rusiji je 32, pri čemu smo se u ugovoru smo se obavezali posredno da to ne menjamo.

    >>>>Stefanović: Istraga o privatizaciji NIS-a ne ugrožava odnose sa Rusijom

    Osim toga maloprodajna mreža nije dovoljno vidljiva i jasna, odnosno investicija u njih, a od 400 miliona neto profita koji je ostvarila kompanija, Srbija dobije kao dividendu 29 miliona evra.

    Ovde ima dobrih investicija i dobrih rešenja i veoma sam srećan što sam to mogao da pokažem ljudima. Svakog dana se borimo za nove ugovore i 2016. godine imaćemo veliki rast, sami ćemo da uđemo u mere fiskalne konsolidacije bez pritiska. Sami ćemo sprovesti reforme da živimo bolje, rekao je premijer.

    Vučić je rekao da o ugovorima sa Kinom i Azerbejdžanom ne može da govori jer ih nije potpisala ova vlada.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE