Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU štiti proizvođače hrane pogođene ruskim embargom

    Evropska komisija je saopštila da će preduzeti posebne mere za podršku poljoprivrednicima u EU pogođenim ruskom zabranom uvoza prehrambenih proizvoda sa zapada.

    Ruski embargo, uveden ranije ovog meseca, dolazi kao odgovor na sankcije EU i SAD Moskvi zbog njene navodne umešanosti u sukobe na istoku Ukrajine, prenosi agencija France Presse.

    Evropski komesar za poljoprivredu Dacian Ciolos izjavio je da će Komisija sledeće nedelje predstaviti paket mera koje bi trebalo da pomognu u stabilizaciji evropskih tržišta i da pruže podršku prodavcima voća i povrća koji su, kako navodi Ciolos, očigledno u problemima.

    Paket mera uključivaće kompenzacije za prozivođače krastavaca, karfiola, paprika, pečuraka i određenih vrsta paradajza. Plan "A" je da se nađu alternativna tržišta umesto Rusije, a mehanizam nadzora tržišta biće uveden da bi se procenio uticaj ruskog embarga na izvoz poljoprivrednih proizvoda, navodi Komisija.

    Paket mera će biti finansiran iz fondova EU vrednih više od 420 miliona evra, namenjenih upravo za rešavanje kriznih situacija na poljoprivrednim tržištima.

    Jednogodišnja zabrana uvoza mesa, voća, povrća, ribe i mlečnih proizvoda u Rusiju odnosi se na uvoz iz EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške. Izvor iz Brisela navodi da 28-člani evropski blok priprema "diplomatsku ofanzivu" u cilju sprečavanja zemalja kao što su Brazil i Egipat da "uskoče" i pokušaju da prigrabe rusko tržište, zatvoreno za evropske proizvođače.

    EU je prošle godine u Rusiju izvezla poljoprivredne prozivode u vrednosti od 11,8 milijardi evra, što je 9,9 odsto ukupnog evropskog izvoza, uključujući meso u vrednosti od 1,2 milijarde evra.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE