Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Most i dalje bez vrha

    Vrh pilona na Mostu na Adi nedostaje i posle dve godine od prvog bezuspešnog pokušaja da vrh postavi helikopter Vojske Srbije. Nadležni ne odustaju, ali i ne žure da stave kupu kako bi most dobio konačan izgled.

    U toku je ispitivanje tehničkih i organizacionih uslova pod kojima će kupola od sedam metara da bude postavljena, kažu u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

    Pažljivo planiramo ove aktivnosti i nema određenog roka za obavljanje posla, s obzirom na to da ovaj element nije konstruktivni deo mosta, već predstavlja arhitektonski oblikovan vrh.

    Kada su piloti prvi put podigli helikopter sa namerom da obave „operaciju“ montiranja špica, omeo ih je jak vetar, zbog kojeg ni radnici unutar pilona nisu mogli bezbedno da prihvate konstrukciju.

    Još tada je najavljeno da će podizanje završne konstrukcije biti ponovo organizovano narednih dana, čim to budu dozvolili vremenski uslovi, pišu Novosti.

    Inače, pilon Mosta na Adi dug je 200 metara. Postavljanjem čeličnog dela od ukupno 25 metara, pre tri godine je kompletiran.

    Treći i poslednji segment, od 9,5 metara, ugrađen je septembra 2011. i on u prečniku na vrhu ima samo metar i po. Međutim, nedostaje još jedna „tačka“ na vrhu kako bi građevina u potpunosti zadovoljila planirano arhitektonsko rešenje.

    Nedostajući vrh je kupastog oblika, dužine sedam metara i napravljen je od nerđajućeg čelika. Čine ga osam cevi međusobno povezanih prstenovima na svakom metru. Element ima zaštićene servisne merdevine, a planirano je da ih koriste majstori prilikom održavanja elektroopreme na vrhu.

    Na Mostu je preostalo da se, po sredini, postave šine koje će u početku koristiti tramvaji, a jednoga dana i – metro. Prvobitno je planirano da ova faza bude gotova 2015. godine, ali će ona u najboljem slučaju tada početi, pišu Novosti.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE