Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Da imamo tri puta više jabuka, sve bi ih prodali`

    Da imaju tri puta više jabuka, voćari iz Bačkih Vinograda bi i to izvezli na rusko tržište, kažu oni navodeći da je zbog embarga na uvoz iz Evropske unije u Rusiji povećano interesovanje za subotičkim voćem.

    Zemljoradnička zadruga Prima iz Bačkih Vinograda punom parom radi na pripremama jabuka ekstra klase za rusko tržište.

    Ovaj voćarski kraj je i od ranije poznat kao dobavljač voća za ovo tržište, a od kako je Rusija uvela sankcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU, broj zainteresovanih kupaca je značajno povećan.

    Međutim, kako kaže direktor ove zadruge Vilmoš Fogaš, do povećanja plasmana nije došlo, pošto su i do sada više od 90 odsto proizvoda plasirali u Rusiju.

    "Da imamo tri puta više jabuka – sve bi ih prodali", a to se vidi po tražnji. Stalno nam se javljaju novi kupci, kaže Fogaš napominjući da nemaju nikakvih problema sa naplatom.

    Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za poljoprivredu Šimona Ostrogonca, uvođenje sankcija odrazilo se na povećanje potražnje za voćem, ali i mesom i to ne samo u Bačkim Vinogradima, nego u celom subotičkom kraju.

    Oseća se veća potražnja za voćem, i to nije slučaj samo u Bačkim Vinogradima. Od Tavankuta preko Hajdukova sve hladnjače rade punom parom. Za sada nema neke velike razlike u odnosu na prošlogodišnje cene, ali, ako potražnja bude još porasla, onda će verovatno i cena malo da se poveća, dodao je Ostrogonac.

    U cilju praktičnog organizovanja plasmana prehrambenih proizvoda u Rusiju, Regionalna privredna komora Subotica, formirala je koordinaciono telo za pružanje usluga privrednicima za poslovanje sa Rusijom.

    Oni koji su do sada radili tamo imaju dobru poziciju, mogu da dođu i novi, ali dugoročno možemo da imamo ozbiljno povećanje proizvodnje koje će biti neminovno da bi zadovoljili deo tog tržišta, rekao je predsednik Komore Slobodan Vojinović.

    Zvanična statistika regiona severa Bačke i Potisja pokazuje porast izvoza na tržište Rusije u prvih šest meseci ove godine, kao i stagnaciju uvoza. U celoj prošloj godini u Rusiju je izvezeno robe i usluga za 38,5 miliona dolara, a u prvih šest meseci ove godine 27,4 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE