Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Odmah otpustiti 80.000 ljudi`

    Lazar Šestović, glavni ekonomista Svetske banke, rekao je da je u javnom sektoru višak najmanje 80.000 ljudi, a otpuštanje mora da počne odmah.

    „U naredne tri godine deficit budžeta mora svesti sa oko sedam na 2,5 odsto, pa bi u tom periodu iz javnog sektora trebalo otpuštati i do 30.000 radnika godišnje. Kod države radi 800.000 ljudi, a imamo ukupno 1,7 miliona zaposlenih. Takav odnos je neprirodan i neodrživ. Na sve to, u javnom sektoru je mnogo onih koji primaju po nekoliko plata, koje su dosta veće nego kod privatnika,“ ocenio je Šestović u intervjuu za Blic.

    Ne znamo šta Ministarstvo finansija priprema. Naša preporuka je da se smanjenje penzija ostavi za kraj jer ima dosta drugog prostora za uštede, poručuje Šestović i dodaje da smanjenje penzija jeste najlakše, ali „prvo treba smanjiti zarade u javnom sektoru, ali ne linearno.“

    „Potrebno je uraditi detaljnu analizu koeficijenata kojih ima nekoliko stotina, zatim analizu zarada, osnovica kojih ima sedam, osam, načina plaćanja…,“ kaže Šestović.

    On kaže da javnim preduzećima i preduzećima u restrukturiranju treba smanjiti subvencije koje nas godišnje koštaju oko milijardu evra.

    „Sve dok je tako, privatni sektor ne može funkcionisati dobro. Fokus treba staviti na najveće gubitaše, „Srbijagas" i „Železnice". U tim firmama treba promeniti sve, od menadžmenta, preko načina ugovaranja poslova do cele organizacije. Smena menadžmenta neophodna je u svim javnim preduzećima, mora se dati profesionalcima da ih učine profitabilnim,“ zaključuje Šestović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE