Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    AZP: Investitori hoće poljoprivredu i metalski kompleks

    Agenciji za privatizaciju Srbije stigao je veliki broj pisama o zainteresovanosti kupaca za firme koje su na spisku za privatizaciju, a najveći broj investitora želi da ulaže u poljoprivredu i metalski kompleks, saznaje danas agencija Beta.

    Rok za dostavu pisama o zainteresovanosti investitora objavljen je 15. avgusta, a rok za dostavu je 15. septembar, kada će Agencija objaviti konačni broj pristiglih pisama.

    Ministarstvo privrede je dužno da do početka decembra odluči, na osnovu pristiglih pisama o zainteresovanost koje preduzeće će biti privatizovano, a koje će ići u stečaj.

    Vršilac dužnosti direktora Agencije za privatizaciju Marijana Radovanović izjavila je za današnje Večernje novosti da će pri odlučivanju o pokretanju postupka privatizacije za neko preduzeće najvažnije biti da li su potencijalni investitori predložili ozbiljan plan privatizacije, koji uključuje i način prodaje i plan daljeg poslovanja.

    "Važan nam je stav investitora o tome da li želi da kupi imovinu ili kapital preduzeća, šta planira sa radnicima i delatnošću, da li je možda zianteresovan za dokapitalizaciju", istakla je Radovanović.

    Po njenoj oceni, za metalski kompleks je najbolje rešenje strateško partnerstvo države i investitora, tako što bi država u novo preduzeće unela proizvodnu halu i opremu, pretvaranjem duga u kapital, a strateški partner licence i tehnologiju.

    Ukupan dug 161 preduzeće u restrukturiranju, kako je dodala, iznosi 4,7 milijardi evra, do čega je dug prema državi 2,4 milijarde, a komercijalni dugovi su 2,3 milijarde evra. Ostala preduzeća za spiska za privatizaciji državi duguju 3,2 milijarde, a drugim poveriocima 3,4 milijarde evra.

    U grupi preduzećima za koja je objavljen poziv investitorima za privatizaciju 58 je onih za koja je već 16. septembra moguće pokrenuti stečaj, jer postoje samo na papiru, nemaju imovinu niti zaposlene, navela je direktorka Agencije i dodala da još oko 50 firmi ispunjava uslove da idu u stečaj, u slučaju ako se ne pojavi zainteresovani investitor.

    Zakonom o privatizaciji predvidjeno je da se privatizacija društvenih preduzeća završi do kraja 2015. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE