Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zemlje Balkana od 2015. bez naplate roaminga

    Sporazum regulatornih agencija po kojem će 2015. biti ukinut roming za korisnike mobilne telefonije iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske biće potpisan krajem septembra u Budvi, prenele su danas podgoričke Vijesti.

    "Besplatan roaming će biti omogućen od početka naredne godine, jer je neophodno da države regiona potpišu prve sporazume, prilagode svoje zakonodavstvo toj novini, a lokalni operateri da se prilagode novinama", rekao je direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore Zoran Sekulić.

    Ta agencija je objasnila da je cilj ukidanje svih troškova roaminga – za pozive, SMS poruke i prenos podataka. U Agenciji očekuju "moguće negodovanje" mobilnih operatera zbog manjih prihoda ukidanjem roaminga.

    Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je ranije najavio da će krovni sporazum o uvodjenju regionalne zone besplatnog roaminga biti potpisan krajem septembra u Budvi.

    Ljajić je rekao da je o tome već postignuta saglasnost vlada i telekomunikacionih tela Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske i da je plan da im se uskoro pridruže Bosna i Hercegovina (BiH) i Kosovo.

    Gradjani EU od 1. jula plaćaju roming 55 odsto manje što je deo najnovije odluke o dozvoljenim roming tarifama i korak ka konačnom ukidanju te tarife, najkasnije do kraja 2015. godine.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE