Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šabić: Objavite broj zaposlenih

    Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio Ministarstvu finansija da listu Danas dostavi informacije o broju zaposlenih lica u javnom sektoru.

    U saopštenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti navodi se i da je Ministarstvu finansije naložio da listu Danas dostavi i informaciju o tome koliko je lica i u kojoj instituciji zaposleno u istom periodu.

    "Javnost je sigurno spremna da pruži punu podršku merama i aktivnostima čiji je cilj da dobijemo racionalniji, efikasniji i odgovorniji aparat javne uprave."

    Istovremeno, podrška javnosti je i jedan od bitnih uslova za uspeh tih mera, izjavio je Šabić i dodao da je nužna pretpostavka za to "maksimalna transparentnost podataka o broju zaposlenih, kao i o budžetskim sredstvima koja se izdvajaju za njih".

    Poverenik je naveo da raniji navodni pokušaji racionalizacije, odnosno eventualni efekti tih pokušaja nisu bili propraćeni odgovarajućim javno dostupnim informacijama.

    Iako je zakonima o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj i u lokalnoj administraciji, donetim još 2009. godine bilo predviđeno postojanje registara sa konkretnim podacima o zaposlenima koji su morali biti javno objavljivani na veb sajtu Ministarstva finansija, to se nikada nije desilo, naveo je Poverenik.

    Prema njegovim rečima, novinari i građani su do tih informacija, i to parcijalnih, kod pojedinih organa, dolazili najčešće samo nakon žalbi Povereniku za informacije i nakon njegove intervencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE