Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoren solarni park u Beočinu

    Puštanjem u rad solarne elektrane u mestu Tančoš u Beočinu, snage jedan megavat, u koju je uloženo 1,8 miliona evra, ministar energetike Aleksandar Antić naglasio da je to jedan od najvećih solarnih parkova u Srbiji.

    To je jedan od najvećih solarni parkova u Srbiji koji se prostire na zemljištu površine oko 2,5 hektara i ima 4,5 hiljade solarnih panela, rekao je Antić posle puštanja u rad eletrane.

    U solarnu elektranu investirala je slovačka kompanija Prima Energy, a završena je za oko 3,5 meseca i zapošljavaće oko 10 ljudi, rečeno je na skupu. Reč je o šestom solarnom parku u Srbiji u koji je uložila slovačka kompanija.

    "Startovanjem ovog solarnog parka u energetski sistem ćemo isporučivati 5,5 megavata energije, što je oko 55 odsto količina koje Srbija treba da dobija iz te vrste energije", rekao je Antić i napomenuo da je plan da Srbija iz energije sunca do 2020. dobija 10 megavata struje.

    Antić je precizirao da je energetskom strategijom predviđeno da do kraj godine iz obnovljivih izvora imamo dodatnih oko 100 megavata i podsetio da se Srbija obavezala međunarodnim aktima da do 2020. troši 27 odsto energije iz tih izvora.

    "Puštanje u rad ove solarne elektrane je mali korak u tom pravcu i verujem da ćemo uspeti da ispunimo taj cilj", rekao je ministar energetike.

    On je napomenuo da je dugoročan cilj Srbije ulaganje u obnovljive izvore energije, ali i napomenuo da je struja dobijena na taj način višestruko skuplja i da će Srbija dok god može koristiti ugalj, jer ga ima dovoljno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE