Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad dinara: Skuplje rate i niže plate

    Građani zaduženi u evrima koji su ratu plaćali, recimo 350 evra, usled pada vrednosti dinara sada za tu mesečnu obavezu moraju da izdvoje oko 1.000 dinara više.

    Zbog samo tri dinara, za koliko je dinar opao od januara do danas, građani koji mesečno banci plaćaju 350 evra, u januaru su od plate za ratu morali da odvoje 40.572 dinara, a danas u te svrhe 41.590 dinara.

    Slabiji dinar povećava bilo koju obavezu građana koji oni imaju u evrima, rekao je Tanjugu profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović.

    "Oni kojima poslodavci ne prilagođavaju platu sa promenama kursa imaju problem da im plata preračunata u evre opada kako dinar slabi", rekao je on.

    Iako slab dinar ne ide mnogima na ruku, Musabegović je, kako kaže, ipak protiv odbrane kursa intervenisanjem NBS iz deviznih rezervi. On kaže nijedna centralna banka nije uspela na duži rok tako da odbrani valutu.

    "To samo može da dovede do povećanja nelikvidnosti unutar zemlje, jer je isto kao da pijete lek za temperaturu, a ne znate šta ju je izazvalo", kaže Musabegović.

    Prema njegovim rečima, pad dinara jedino odgovara izvoznicima, jer bi tako trebalo da se smanji izvozna cena njihove robe, posebno ako je sirovina 100 odsto iz Srbije.

    "Suština je da se izvrše strukturne promene, da se povećaju subvencije izvoznicima da bi se povećao priliv deviza, jer bi odliv povećao tražnju za evrima i onda dinar slabi", zaključio je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE