Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Verheijen:Kredit Svetske banke stiže u decembru

    Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Tony Verheijen izjavio je da ta banka pregovara sa Vladom Srbije o tome koji će se projekti finansirati iz kredita od ukupno 300 miliona dolara namenjenog sananciji šteta od poplava, koji bi trebalo da stigne u decembru ove godine.

    "Dogovor bi trebalo da se postigne do kraja ove ili u toku sledeće nedelje, a Odbor Izvršnih direktora Svetske banke trebalo bi da odobri ovaj zajam na sednici 3. oktobra", kazao je Verheijen u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika NIN.

    Kako je dodao, "oko 150 miliona dolara biće odobreno za uvoz struje, jer sam EPS ne bi mogao to da finansira i ugrozilo bi se finansijsko poslovanje kompanije, a verujem da je time Vlada htela i da izbegne gotovo izvesne restrikcije struje na zimu".

    Dodatnih 50 miliona biće odobreno za sanaciju elektroenergetskih postrojenja i ispumpavanje vode iz zapadnog polja Tamnava, 70 miliona dolara je pomoć poljoprivrednicima u 49 opština i oko 22 miliona dolara za sanaciju šteta na ključnim sistemima zaštite od poplava, pojasnio je Verheijen.

    On je istakao da reforme u Srbiji kasne, a cena kašnjenja je više od milijardu evra godišnje.

    "Samo preduzeća u restrukturianju koštaju Srbiju godišnje 750 miliona dolara. Odlaganje fiskalne konsolidacije dovelo je do povećanja budžetskog deficita za jedna do dva odsto BDP-a ili 500-600 miliona evra", rekao je Verheijen.

    Prema njegovim rečima, pravi test za Vladu biće rešavanje sudbine državna 502 preduzeća, čija je prodaja raspisana polovinom avgusta.

    "Javni poziv za strateške partnere završava se 15. septembra i tada nastupa veliki izazov za Vladu- da likvidira ona preduzeća za koja nema kupaca, a na to se obavezala", istakao je Verheijen i dodao da očekuje da se ceo proces završi do kraja marta 2015. godine.

    Procena Svetske banke je da čak dve trećine od 157 preduzeća u restrukturiranju nema šanse da opstane, a od ostalih, 50-60 uopšte nema zaposlene i ne radi ništa, odnosno predstavljaju svojevrsne ljušture.

    Komentarišući izostanak konkursa za izbor direktora javnih preduzeća u Srbiji, Verheijen je istakao da bi Svetska banka najviše volela da konkursa bude.

    "U ovom trenutku urgentnost reformi javnih preduzeća je tolika da ko god može da ih reformiše i preokrene, može da računa na našu podršku", rekao je Verheijen, odgovarajući da to važi i za Milana Beka u Železnicama Srbije, ako može da reformiše to preduzeće.

    Šef Svetske banke u Beogradu je kazao da bez smanjenja plata i penzija nije moguće smanjiti deficit budžeta Srbije.

    "Ipak, ni mi ni MMF ne očekujemo mnogo od samog rebalansa budžeta već od plana trogodišnjeg programskog budžeta od 2015- 2017. koji treba da donese mere za zaustavljanje rastućeg javnog duga", rekao je on.

    Prema njegovim rečima, aranžman sa MMF-om je moguć ako ima političke volje, a Vlada zna šta treba da učini i kolike su uštede potrebne.

    "Ako Srbija ne napravi dogovor sa MMF-om to nije rizik samo za nju već i za ceo region jer se negativni efekti šire. Ipak, politički nije lako napraviti dogovor, jer da su pregovori o aranžmanu počeli u januaru, radilo bi se o nižem procentu smanjenja plata i penzija", kazao je Verheijen za NIN.

    Foto: Medija centar Beograd

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE