Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez promene referentne kamatne stope

    Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto i ocenio da će fiskalna konsolidacija i strukturne reforme ublažiti rizike koji sada nalažu opreznu monetarnu politiku.

    Pri donošenju odluke da zadrži referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu i dalje prisutne neizvesnosti iz domaćeg i međunarodnog okruženja, navodi se u saopštenju NBS.

    Geopolitička dešavanja i smanjenje ekspanzivnosti monetarne politike američke Uprave federalnih rezervi mogu značajno da utiču na kretanja na međunarodnom tržištu novca i kapitala, što se posebno može odraziti na zemlje u razvoju, ocenio je Izvršni odbor NBS.

    Takođe, aktuelne geopolitičke tenzije smanjuju optimizam u pogledu brzine ekonomskog oporavka zone evra i drugih spoljnotrgovinskih partnera. Niža eksterna tražnja verovatno bi vodila slabijim izvoznim rezultatima i nešto većem spoljnotrgovinskom deficitu u odnosu na očekivani, navedeno je u saopštenju.

    Izvršni odbor očekuje da će donošenje i sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, koje su neminovne, pozitivno uticati na očekivanja tržišnih subjekata u pogledu održivosti javnih finansija, a time i na premiju rizika zemlje. To bi doprinelo ublažavanju rizika koji u ovom trenutku nalažu vođenje oprezne monetarne politike.

    Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, 4,0 plus-minus 1,5 odsto.

    Prema projekciji NBS, inflacija će se do kraja godine postepeno vratiti u granice cilja, prvenstveno pod uticajem iscprljivanja efekta pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i očekivanih korekcija regulisanih cena, pre svega električne energije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE