Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pusta gradilišta umesto velelepnih zdanja

    Na teritoriji grada Beograda postoji oko 540 lokacija gde su investitori nameravali ili počeli da zidaju zgrade, a onda zbog stečaja, bankrota ili nerešenih vlasničkih odnosa, prekinuli radove.

    Samo u širem centru grada ima desetine lokacija gde su placevi zarasli u korov, a iz temelja viri zarđala čelična armatura.

    Kockasto zdanje u novobeogradskom Bloku 20, objekat je nekada jedne od najvećih građevinskih firmi Rad. Izdaleka deluje impresivno, a unutra sve prazno i uništeno. Temelji su udareni daleke 1989. godine.

    U tom periodu, polovina od 60.000 kvadrata je unapred prodata. Zgrada nema ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu, a u njoj je trebalo da bude 400 velikih kancelarija, kongresni centar.

    Sa početom ratova i sankcija, izgradnja je stala. Rad je 2001. otišao u stečaj, pa će verovatno neki drugi investitor završiti ovaj objekat između Hyatta i Deltinih zgrada.

    Gotovo tri decenije i plac kod poljske ambasade u Kneza Miloša je napušten. Na gradilištu su 1988. izliveni temelji i tu se stalo. Slična je situacija i sa toliko očekivanim akva-parkom u Bloku 44. Radovi su počeli u oktobru 2005, ali su veoma brzo i obustavljeni.

    Na gradilištu u Bloku 39, da su poštovani rokovi, uveliko bi se nazirale konture Centra za promociju nauke. Na veoma atraktivnoj lokaciji pored autoputa, samo je iskopana jedna rupa i na tome se stalo.

    I hotel Jugoslavija nije se oporavio od bombardovanja 1999. godine. Ako je verovati investitorima, za dve godine počeće rekonstrukcija, ali i izgradnja dve velike kule visine 133 metra. Dunavska kapija trebalo bi, prema prognozama investitora, da bude završena 2019. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE