Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci strepe od novih sankcija Rusiji

    Posle pooštravanja sankcija Evropske unije protiv Rusije, nemački preduzetnici, koji su dosad bili uzdržani, sada izražavaju oštro protivljenje ovim merama i upozoravaju na mogući gubitak 50 hiljada radnih mesta.

    Bankarski sektor, mašinogradnja i industrija automobila pogotovo se pribojavaju da bi se nove sankcije, koje, pre svega, pogađaju ruske energetske kompanije, mogle vratiti poput bumeranga, piše Deutsche Welle.

    Prvi su reagovali predstavnici Udruženja evropskih preduzetnika (AEB) koji su iz Moskve, krajem prošle nedelje, apelovali na političare da političku krizu oko Ukrajine reše bez nanošenja štete privredi.

    AEB je istovremeno optimistično zaključio da usprkos sankcijama, Rusija ostaje važan strateški partner za firme iz Evrope. U izražavanju optimizma posebno su bili glasni nemački giganti poput Siemensa, BMW ili Volkswagena.

    Predstavnici energetskih kompanija, među kojima je i nemački Wintershell, izjavili su da, uprkos tome što je novi talas sankcija najviše uperen protiv ruskih energetskih kompanija, zasad neće poremetiti intenzitet poslovanja.

    Međutim, jedan od nosilaca rekordnog nemačkog izvoza, mašinska industrija, u prvoj polovini ove godine izgubila je pet odsto udela na važnom ruskom tžištu, a koliki će gubitak biti do kraja godine, zasad se Udruženje nemačke mašinske industrije (VDMA) ne usuđuje da prognozira.

    Još pre odluke o novom paketu sankcija, predsednik Odbora nemačke privrede za istočna tržišta, Eckhard Cordes, izrazio je bojazan da bi nemački izvoz u Rusiju do kraja godine mogao biti smanjen 20 do 25 odsto, što bi Nemačku stajalo 50 hiljada radnih mesta. Istovremeno, zbog krize, i izvoz u Ukrajinu pao je 32 odsto.

    Drugi važan nemački izvozni sektor, automobilska industrija, trenutno se i bez sankcija muči s plasmanom svojih proizvoda na rusko tržište.

    Recesija, koja je još i pre ukrajinske krize zahvatila rusko tržište, dovela je do pada prodaje VW, BMW ili Mercedesa. Međutim, iz uprave Volkswagena poručuju da im rusko tržište ni izbliza nije tako važno kao kinesko koje je zasad stabilno.

    Kako navodi isti izvor, ozbiljnih problema zbog sankcija Rusiji mogla bi imati i najveća nemačka avio-kompanija Lufthansa, i to u slučaju da Rusija zabrani prelet preko ruske teritorije za avione zapadnih kompanija, na šta je nedavno aludirao premijer Dmitrij Medvedev.

    Deutsche Welle podseća i da su krajem nedelje Rusija i Kina sklopile sporazum o saradnji u 30 novih zajedničkih projekata, među kojima prednjače oni u finansijskom, energetskom i sektoru proizvodnje životnih namirnica, dakle u onim područjima u kojima je Rusija najviše pogođena zapadnim sankcijama. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE