Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sektor MSP daleko od nivoa EU

    Mala i srednja preduzeća u Srbiji su daleko manje razvijena u odnosu na ona u zemljama Evropske unije i potrebna je potpuno nova strategija razvoja tih preduzeća, pokazala je analiza Mreže za poslovnu podršku.

    Ta organizacija načinila je uporedne analize sektora malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa osnovnim kretanjima u sektoru malih i srednjih preduzeća u 14 zemalja EU.

    Pokazatelji iz ovog istraživanja govore da su mala i srednja preduzeća u Srbiji daleko manje razvijena u odnosu na zemlje EU i da je potrebna potpuno nova strategija razvoja tih preduzeća, "koja za razliku od prethodne ne sme biti kabinetski pisana".

    Nova strategija razvoja malih i srednjih preduzeća mora da bude oslonjena na direktne preporuke menadžera i vlasnika tih preduzeća zasnovane na praktičnom iskustvu, mora biti detaljno segmentirana po privrednim granama i delatnostima, kao i uspostavljena na tradicionalnim resursima kojima Srbija raspolaže i podršku sistema preduzećima iz tih delatnosti.

    Takođe treba da daje sistemsku podršku "joint venture" projektima domaćih MSP sa partnerskim preduzećima iz EU i drugih zemalja, zatim da podstiče uvođenje višeg nivoa pravne sigurnosti i predvidljivosti troškova poslovanja za domaće i strane investitore.

    Rezultat te strategije mora da bude najmanje 60.000 novih malih i srednjih preduzeća do 2020. godine koja rentabilno posluju i povećanje prihoda od izvoza sa sadašnjih 8,8 na najmanje 15 odsto, saopštio je Tim Mreže za poslovnu podršku.

    Analiza stručnog tima Mreže za poslovnu podršku "pošla" je od zvaničnih podataka Eurostata, Evropskog ekonometrijskog instituta (EERI) i Evropske komisije, a za Srbiju su ukrštani podaci Republičkog zavoda za statistiku, Agencije za privredne registre, Republičke agencije za razvoj MSP i više prethodnih istraživanja različitih poslovnih asocijacija i organizacija koje prate određena kretanja u privredi. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE