Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Moglo bi nešto i da pojeftini`

    Nema razloga da dođe do porasta cena osnovnih životnih namirnica, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić, a ne bi, kako kaže, iznenadilo i da neki proizvodi pojeftine. Još nema odluke o povećanju cena gasa i struje.

    Najvažnije je da ne dođe do porasta cena osnovnih životnih namirnica, a i nema razloga da se to dogodi imajući u vidu dobru poljoprivrednu godinu i dobre prinose gotovo svih poljoprivrednih kultura, rekao je Ljajić gostujući na RTS.

    Kupovna moć je tako mala da trgovci sasvim sigurno o tome vode računa kada definišu cene i visinu marži na osnovne poljoprivredne i prehrambene proizvode, rekao je Ljajić.

    Upitan da li očekuje da trgovci snize cene pojedinih proizvoda, Ljajić je rekao da bi ekonomska logika govorila u prilog da trgovci sada sigurno razmotre visine pojedinih marži, jer na taj način mogu da zadrže na nekom sadašnjem nivou i promet u maloprodaji.

    Da li će se to i dogoditi teško je predvideti u momentu, ali ne bih se iznenadio ukoliko se i to dogodi, rekao je Ljajić, koji je na pitanje da li građane očekuju veće cene gasa i struje rekao da još uvek nije doneta odluka ni za jedno ni za drugo.

    Kako je istakao, s obzirom na to da su predloženim ekonomskim merama zaštićeni oni sa najmanjim primanjima, ne očekuju se značajniji poremećaji kada se govori i o snabdevenosti i o cenama osnovnih životnih proizvoda.

    Analize pokazuju da oni sa najmanjim primanjima, uključujući i najveći deo penzionera, većinom kupuju domaću robu, tako da neće biti značajnih poremećaja među domaćim proizvođačima hrane i poljoprivrednih proizvoda, smatra Ljajić.

    Predložene ekonomske mere, dodao je, imaju smisla samo ako se uradi i na prihodnoj strani budžeta i zato mora da se poveća proizvodnja, izvoz i konkurentnost privrede. "Ovo je sada model koji jeste bolan, ali sasvim sigurno vodi ka ozdravljenjua ekonomije", podvukao je Ljajić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE