Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lider DS smatra da teret krize treba da snosi 20.000 milionera u Srbiji

    Nudimo ruku saradnje i zaista želimo da zajedno radimo sa Vladom Srbije na paketu ekonomskih mera, izjavio je za Istinomer lider DS Bojan Pajtić.

    On smatra da bi najveći teret krize trebalo da snosi 20.000 milionera Srbije, koliko ih je u januaru bilo na evidenciji Poreske uprave.

    "Nije korektno prebacivati odgovornost zbog nesposobnosti vlasti na prosvetne radnike, na zdravstvene radnike, rudare, sudije, penzionere", ocenio je Pajtić, napominjući da bi teret trebalo da snose najbogatiji.

    On smatra da je neprihvatljivo da najbogatiji ljudi duguju milijarde dinara za porez, a u isto vreme im se nudi da vode javna preduzeća.

    "Imamo utisak da neko namerno dozvoljava da najbogatiji budu u tolikoj docnji sa tolikim iznosom", ocenio je Pajtić.

    Prema njegovim rečima, država mora da deluje mnogo odlučnije kada je u pitanju naplata poreza od najbogatijih, a istovremeno porez treba da bude dimenzioniran prema njihovoj ekonomskoj moći.

    "Mi nudimo ruku saradnje, mi zaista želimo da zajedno sa Vladom radimo na ovoj stvari. Zemlja jeste u krizi", naglasio je Pajtić i istakao da DS smatra da je bolje povećati prihode, nego smanjiti rashode budžeta.

    Lider DS je rekao da se Demokratska stranka zalaže, pored progresivnog oporezivanja, da i dividende budu obuhvaćene u zarade.

    "Veliki broj poslodavaca za deo rukovodećeg kadra izbegava da plati zarade u iznosu u kojem je dogovoreno, nego ih tretira kao deoničare i isplaćuje dividende na osnovu toga. Umesto zarade, dobijaju deo prihoda od deonica zato što se na zarade plaća porez od 63 odsto, a na dividende 15 odsto", objasnio je Bojan Pajtić.

    "Tako se događa da velika količina novca ne biva u republičkom budžetu, pa se tako izbegava poštovanje zakona, a mi se zalažemo za njegovu primenu", dodao je Pajtić.

    On je istakao i da nije loša mera Vlade Srbije otpuštanje viška radnika u administraciji, ukoliko se radi o onima koji ne rade, ne žele da rade i svojim radom ništa ne doprinose.

    Bojan Pajtić je, pri tome, ponovio da je DS spremna, ukoliko je Vlada Srbije zainteresovana, da ponudi stručnjake za javne finansije, profesore, ekonomiste, ljude sa instituta, da rade sa ljudima iz Vlade i pripreme set ekonomskih mera.

    U suprotnom, najavio je Pajtić, DS će u Skupštini Srbije predložiti izmene poreskih zakona, kako bi se uvelo progresivno oporezivanje.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE