Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Siemens kupuje Dresser-Rand za 7,6 milijardi dolara

    Nemački koncern Siemens kupiće američku firmu za proizvodnju opreme za naftnu industriju Dresser-Rand za 7,6 milijardi dolara.

    Kako je saopštio Siemens, nadzorni odbor je odobrio odluku upravnog odbora o kupovini svih emitovanih akcija Dresser-Randa, u okviru prijateljskog preuzimanja. Odbor direktora američke kompanije jednoglasno je odobrio transakciju, a Siemens planira da završi kupovinu do kraja 2015. godine.

    Cena ponude iznosi 83 dolara po akciji Dresser-Randa. Prema podacima o trgovanju u petak, kotacije američke kompanije na njujorškoj berzi porasle su 9,4 odsto, na 79,91 dolar.

    Kupovina američke kompanije omogućiće Siemensu da ojača poziciju u oblasti opreme za proizvodnju nafte i gasa iz škriljaca, grani koja se izuzetno dinamačno razvija u SAD, ukazuju stručnjaci.

    Udruženim snagama stvorićemo pružaoca usluga svetske klase za potrebe rastućih tržišta gasa i nafte, rekao je izvršni direktor Siemensa Joe Kaeser.

    Cilj Siemensa je i da dodatno ojača poziciju u segmentu turbo kompresora, industrijske i opreme za potrebe rafinerijskog poslovanja, kao i u segmentu parnih turbina.

    Prihodi Dresser-Rand, koji proizvodi turbine i kompresore, prošle godine su bili tri milijarde dolara, dok je isti pokazatelj Simensa dostigao 97 milijardi dolara.

    U odvojenom je saopštenju Siemens je objavio da će za tri milijarde evra prodati 50-procentni udeo u kompaniji BSH Bosch und Siemens Hausgeraete GmbH, svom partneru u zajedničkom poduhvatu, firmi Robert Bosch GmbH, čime će se okončati više od 45 godina staro partnerstvo u segmentu kućnih aparata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE