Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spoljni udar na ruski BDP od 4 odsto

    Ukupan udarac na platni bilans Rusije usled sniženja cena nafte i geopolitičkih događaja procenjuje se na 4,0 odsto BDP, kaže direktor odeljenja dugoročnog planiranja Ministarstva finansija Maksim Oreškin.

    On je na godišnjoj konferenciji agencije Fitch ukazao da se uticaj geopolitike može oceniti sa 2,0 odsto BDP. Drugi udarac ruskom BDP je nanelo sniženje cene nafte Urals sa prosečno 110 dolara za barel u drugom tromesečju, na 93 dolara koliko je trenutno.

    Sniženje cene za 17 dolara za barel znači sniženje prihoda od izvoza za 55 milijardi dolara na godišnjem nivou, precizirao je Oreškin.

    Pritom, on smatra da je reakcija privrede na snažne spoljašnje šokove bilo prilično meka. U isto vreme, ako bi cena nafte pri formiranju budžeta bila ustanovljena na 80 dolara za barel, ruska ekonomija, prema rečima Oreškina, "ne bi ni osetila udarce".

    Malo je verovatno da ćemo videti oštar pad cena, ali je isto tako malo verovatno da ćemo videti i snažan rast. Najverovatnije je da će doći do stabilizacije u regionu na 90 dolara za barel, zaključio je Oreškin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE