Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačke svinje za preporod srpskog uzgoja

    Nemačka industrija mesa Tonnies bi trebalo da dovede u Srbiju nove tehnologije i 500.000 novih grla svinja, čime bi se praktično obnovilo svinjogojstvo, kaže agroekonomski analitičar Milan Prostran.

    Član Saveta za poljoprivredu, Prostran, koji je i član novoformiranog Saveta za poljoprivredu, kaže da je to telo formirano u februaru na inicijativu predsednika vlada Austrije i Srbije.

    Poljoprivreda Srbije prepoznata je od austrijskih partnera, rekao je Prostran gostujući na RTS i dodao da očekuje transfer tehnologija u preradi mesa, mleka, skroba, ulja.

    Istakao je da je nemački Tonnies zainteresovan za pokretanje proizvodnje, što bi otvorilo nova radna mesta. "Ne znamo ceo aranžman, ali partner je dobrodošao jer je Srbija u poslednjih 25 godina izgubila oko 850.000 grla svinja", rekao je Prostran.

    Dolazak nemačkog partnera bi, kaže, značio nov kapital u okviru novih tehnologija, priplodnog materijala, što bi dovelo do visoke produktivnosti.

    Ako je to 500.000 novih grla svinja, to je praktično obnavljanje svinjarstva, vraćanje na nivo iz devedesetih. Mi znamo taj posao da radimo i imamo, nažalost, mnogo praznih objekata. To je šansa za naše farmere, ali i za izvoz, istakao je Prostran.

    Interesovanje za rusko tržište postojalo je i pre sankcija EU. Nadam se da je ovo šansa da se tamo pozicioniramo. Kritična je količina koju ne možemo zadovoljiti, a dolaskom partnera možemo stvoriti kvantitet, rekao je Prostran.

    Iako je klimatski godina bila nepovoljna, Prostran ne očekuje više cene. Cene su neprimereno visoke kod voća i povrća, dok su kod žitarica, kaže, na niskom nivou.

    Godina je teška, nisam se usuđivao da dajem procene bilansa hrane, ali imaćemo za naše potrebe. Kod nekih će biti za izvoz, zaključio je Prostran.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE