Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za zdravstvo 29 miliona evra zajma od IBRD

    Srbija će od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) dobiti veoma povoljan zajam od 29,1 milion evra, koji će biti upotrebljen za nabavku akceleratora za zračne terapije, ali i za efikasniju nabavku lekova.

    Zajam se uzima na 15 godina s tim da je pet godina grejs period, a deset godina rok otplate, kamatna stopa je trenutno ispod 0,5 procenata što je jako povoljno, izjavio je direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić nakon sednice Odbora za finansije.

    Zajam će početi da se otplaćuje 1. avgusta 2019. godine u 20 polugodišnjih rata, rekao je on i objasnio da postoje tri komponente zajma, a da je najbitnija ona od koje će se kupiti akceleratori za zračne terapije za borbu protiv kancera, kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita.

    Za to ćemo dati oko 13,4 miliona evra, što je skoro polovina zajma, precizirao je Drčelić i dodao da će ostali deo zajma biti pre svega namenjen za unapređenje efikasnosti nabavke lekova, za organizovanje jedinsvene nabavke lekova i smanjenje troškova koji se odnose na lekove u RFZO.

    Prema njegovim rečima, u planu je i dalji nastavak na primeni tehnike DGS koja se odnosi na što bolji kvalitet zdravstvene zastite na primarnom i sekundarnom nivou.

    Prvi uslov da bi se zajam povukao je njegova ratifikacija u parlamentu, a kako je naveo, najveći deo ovih sredstava bi trebalo da bude dostupan tokom 2015. i 2016. godine, po završetku tendera za akceleratore kada će sredstva biti i povučena.

    Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je na sednici u načelu predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Drugi projekat razvoja zdravstva Srbije) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE