Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OTP nudi 300 miliona evra za slovenačku NKBM

    Mađarska OTP banka spremna je da plati 300 milijuna evra za Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), drugu najveću slovenačku banku koja je u potpunom vlasništvu države, piše dnevnik Finance pozivajući se na neimenovane izvore.

    List navodi da je mađarska banka spomenuti iznos navela u svojoj neobavezujućoj ponudi za kupovinu mariborske banke, istaknuvši višu cenu od ponuda koje su u postupku privatizacije banke Slovenačkom državnom holdingu (SDH), dali neki međunarodni finansijski fondovi.

    NKBM je prema nerevidiranom izveštaju, prošlu godinu završila s čistim gubitkom od 648,4 miliona evra, a u prva tri meseca ove godine ostvarila je 8,9 miliona čiste dobiti.

    Slovenija je krajem prošle godine u sklopu sanacije državnih banaka dokapitalizovala NKBM s 870 miliona evra, od čega 250 miliona u državnim obveznicama, a ostalo u gotovini.

    Prema navodima lista, potencijalni mađarski investitor ocenjuje da 300 miliona evra za banku koja zapošljava oko 1.000 ljudi i ima poslovnice širom Slovenije, nije preteran iznos s obzirom na to da je država njen bilans očistila od gubitaka uzrokovanih lošim kreditima iz prošlosti.

    NKBM je prošle godine stavljena na listu od 15 preduzeća i banaka u većinskom vlasništvu države koje su namenjene prodaji, odnosno privatizaciji, kako bi prodajom svojih udela, država popravila finansije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE