Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci bi da ulažu u biomasu i rudarstvo u Srbiji

    Kompanije iz Baden Virtemberga zainteresovane su da ulažu u oblast biomase, vetroenergije i rudarstva u Srbiji, najavili su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar za Bundesrat, Evropu i međunarodne poslove nemačke pokrajine Peter Friedrich.

    Nemačka je lider u oblasti obnovljivih izvora energije i najbrže je moguće realizovati zajedničke projekte iz te i oblasti rudarstva, upravljanja rudarskim otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, rekao je Antić Tanjugu, posle sastanka sa Friedrichom.

    Antić je naglasio da je na sastanku konstatovano da ima puno prostora za zajedničke srpsko-nemačke projekte i da je značajno iskoristiti nemačka iskustva i nove tehnologije, posebno u rudarstvu, geologiji, hidroenergiji, obnovljivim izvorima energije i prečišćavanju otpadnih voda.

    Friedrich je precizirao da je na sastanku bilo reči o realizaciji projekata prečišćavanja otpadnih voda u Staroj Pazovi, iskorišćenja vetroenergije u Srbiji, po uzoru na jedan vetropark u Makedoniji, kao i o hidroenergiji i jednom projektu iskorišćenja biomase u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW).

    Naši investitori su spremni i traže mogućnosti ulaganja u Srbiji, koja je pred velikim izazovima da primeni evropske standarde i to zahteva velike investicije, zato smo spremni da pomognemo svojim iskustvima i ekspertizom, rekao je Friedrich Tanjugu.

    Za korišćenje biomase imamo konkretan projekat, jer Srbija ima dobre potencijale u toj oblasti i spremni smo da damo svoj doprinos, ali još nemamo konkretan rok početka realizacije tog projekta, rekao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE