Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zastrašivali Škotsku, a sada i Hong Kong

    Kako sada govore politički analitičari razlog zašto Škotska nije napustila Veliku Britaniju je novac. ‘Uterivanje straha’ od strane britanske vlade, velikih korporacija, ali i berzi u celom svetu, moguće je da su uplašili Škote da zaokruže ‘Yes’ pre nekoliko nedelja.

    Ovog puta čini se da se upotrebljava isti scenario i na Hong Kong. Demonstranti u ovom gradu već nekoliko dana drže u blokadi delove grada, izražavajući nezadovoljstvo zbog planova kineske vlade da kontroliše izbore 2017. godine. Ciljna grupa 'za zastrašivanje' u Škotskoj bili su stariji građani, dok su u Hong Kongu to trgovci.

    Po tome, prodemokratski protesti će tamošnje trgovce koštati preko dve milijarde hongkonških dolara (203,9 miliona evra), prema procenama australijske banke ANZ.

    Kako javlja britanski javni servis BBC, demonstracije u Hong Kongu su se poklopile sa kineskim praznikom "Zlatna nedelja", za koji svake godine najveći broj zaposlenih Kineza dobije slobodne dane i onda po tradiciji obilazi brojne atrakcije širom zemlje, pri čemu oko dve trećine od ukupnog broja posetilaca Hongkonga čine kineski turisti.

    Međutim, zbog demonstracija u Hong Kongu, Kina je obustavila izdavanje putničkih dozvola za domaće turiste koji žele da otputuju tamo, a kineska nacionalna turistička administracija je u ponedeljak obavestila turističke agencije da prestanu sa organizovanjem tura u Hong Kong do daljeg.

    Zbog nemira, trgovci koji imaju radnje u blizini mesta održavanja protesta u Hong Kongu bili su primorani da zatvore radnje, a veliki broj restorana i barova je takođe prijavio znatno lošije poslovanje.

    "Prodaja luksuzne robe, kozmetičkih proizvoda, i trajne potrošačke robe je pretrpela veliku štetu. Ipak, veliki supermarketi odolevaju, dok je lansiranje novog smartfona pružilo dodatni podsticaj u oktobru", izjavio je viši ekonomista ANZ banke, Raymond Yong.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE