Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Digitalna ekonomija generiše milion radnih mesta

    Digitalna ekonomija je sektor koji ima veliki potencijal i koji generiše milione novih radnih mesta, rečeno je u Privednoj komori u dijalogu sa privrednicima.

    Izvoz kompanija koje se bave informaciono komunikacionim tehnologijama iznosio je prošle godine 225 miliona evra i njihov potecijal bi trebalo efikasnije iskoristiti za brži razvoj konkurentnosti, kako države, tako i malih i srednjih preduzeća.

    Ocenjeno je da je otvaranje Poglavlja 10 u evropskim integracijama, koje se odnosi na informatičko društvo i medije, dobar znak za Srbiju, i da samo od nas zavisi kako ćemo iskoristiti pružene mogućnosti.

    Predočeno je da tek jednu trećinu srpskog IT tržišta zauzima softver, što ukazuje da privreda i državna uprava ne koriste nove tehnologije u meri u kojoj to čine članice EU.

    Zato je potebno povećati nivo produktivnosti IT tehnologija, što se može postići adekvatnim zakonodavnim okvirom koji će omogućiti lakši uvoz uređaja za istraživanje i razvoj, pojednostaviti procedure uvoza komponenti, uz stvaranje uslova da se više koriste domaća softverska rešenja.

    Rečeno je i da treba školovati veći broj kadrova i da stručnjaci treba da se profilišu prema potrebama poslodavaca, uz praćenje svetskih trendova i dostignuća.

    Predstavnici resornog ministarstva najavili su novi projekat u vezi sa stvaranjem jedinstvene državne institucije, koja bi u prvoj fazi garantovala imlementaciju jedinstvene mreže, a potom zaokruživanje kompletne infrastrukture.

    Baza za ovaj projekat već postoji u vidu 5.000 kilometara optičkih kablova. Novo državno preduzeće koordiniraće povezivanje velikih državnih sistema, kao što su EPS, železnica i carina, a potom i sudstvo, školstvo, zdravstvo i lokalne saouprave. Ceo proces trebalo bi da bude završen za tri godine, uz ulaganja od oko 30 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE