Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Država štedi, a PIO, NZS i RFZO dupliraju zarade?

    Dok Vlada smanjuje plate, penzije, štedi gde god je moguće, budžet za plate u Fondu PIO narastao je sa 167 miliona dinara u januaru na čak 301 milion u julu. Plate povećale i mnoge druge državne agencije i institucije, piše Blic.

    Najnoviji podaci Ministarstva finansija pokazuju da su državne institucije u 2014. poštovale Zakon o zabrani zapošljavanja, ali da se nisu pridržavale apela iz Vlade za štednjom, piše Blic.

    Tako je u Fondu PIO prosečna bruto zarada povećana sa 46.590 dinara u januaru ove godine na 83.829 dinara u julu. Za šest meseci budžet za plate uvećan je za čak 134 miliona dinara.

    Masa zarada istovremeno je povećana i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ovde je prosečna bruto plata uvećana sa 36.264 dinara na 81.867 dinara, a u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje sa 35.377 na 81.785 dinara.

    Po računici Blica koja uzima u obzir broj zaposlenih i angažovanih i ukupan fond zarada, budžet za plate je povećan i u Agenciji za zaštitu od jonizirajućih zračenja, i to sa 1,6 na 4,6 miliona dinara.

    Tako je prosečna zarada tridesetak ljudi koji brinu o nuklearnoj sigurnosti Srbije uvećana sa 48.484 na 139.393 dinara.

    Povećanjem zarada mnoge državne agencije i institucije praktično su anulirale dosadašnje umanjenje zarada kroz solidarni porez, a neće osetiti ni novo najavljeno smanjenje plata za oko 10 odsto.

    U RFZO se pravdaju da je u januaru isplaćen samo prvi deo plate za taj mesec i da tada nisu isplaćene naknade za porodiljsko i invalidsko.

    U PIO fondu tvrde da su u januaru isplatili deo zarade i da je veći deo isplaćen poslednjeg dana decembra 2013, zbog čega je januarski budžet za plate bio manji od julskog.

    Ovo objašnjenje zvuči logično, ali ono ne objašnjava gde je ostatak do 134 miliona dinara, koliko iznosi ukupno povećanje zaključno sa julom, konstatuje se u tekstu.

    I u NSZ navode da su plate za decembar 2013. isplaćene iz dva dela, jer je u decembru 2013. isplaćena akontacija 60 odsto.

    Gruba manipulacija

    Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštila je da ta institucija tokom 2014. nije uvećavala zarade svojim zaposlenima.

    Navođenje podatka "po računici Blica", da je budžet za plate povećan sa 1,6 na 4,6 miliona dinara, kao i podatak da je prosečna zarada uvećana sa 48.484 dinara na 139.393, predstavlja grubu manipulaciju, saopštila je Agencija.

    Iznosi od 1,6 miliona dinara i 4,6 miliona dinara se ne mogu porediti jer se prvi iznos odnosi samo na isplatu prvog dela zarade za januar mesec 2014, objašanjava se u saopštenju.

    Drugi, veći iznos od 4,6 miliona dinara, kako se dodaje, odnosi se na isplatu drugog dela zarade za jun i prvog dela zarade za jul 2014. kao i na prevoz, naknade Upravnom odboru, ugovore o privremeno-povremenim poslovima, dnevnice u zemlji i inostranstvu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE