Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Loši direktor uskoro na spisku

    Namerno uvođenje firme u stečaj, a potom prebacivanje posla na novoosnovano preduzeće uskoro neće biti lako ostvarivo, kada počne evidentiranje rukovodioca koji su upropastili kompanije.

    Čim zaživi zvanična evidencija, zasad nazvana registar diskvalifikovanih lica, u njoj će se nalaziti svi direktori čija su preduzeća u blokadi dužoj od 60 dana, ili su u stečaju, prinudnoj likvidaciji, ili pod sudskom kaznom.

    Radna grupa izradila je prvu verziju teksta novog propisa pod imenom Zakon o privremenim ograničenjima prava lica na sticanje i vršenje određenih prava u privrednim subjektima i obavljanje privredne delatnosti.

    I dok god im se imena nalaze u ovom registru, biće im zabranjeno osnivanje novih preduzeća, a osim blokiranih računa, stečaja i likvidacije, „kandidati“ za upis u registar biće i oni sa raznim vrstama sudskih kazni.

    Ovog meseca se očekuje javna rasprava, potom usvajanje zakona do kraja ove i početak rada novog registra do sredine iduće godine.

    Ograničenje prava na osnivanje nove firme biće privremenog karaktera i trajaće dok se račun ne deblokira, dok se ne zaključi ili obustavi stečajni postupak ili prinudna likvidacija, odnosno do isteka sudske kazne.

    Tada se briše i zapis iz registra diskvalifikovanih lica, objašnjava za Novosti direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović, inače član radne grupe za izradu zakona.

    Ukoliko su lica upisana u ovaj registar, odbiće se registracija osnivanja novog pravnog lica. Čim nastupi razlog za upis u ovaj registar, ona će biti elektronski „proknjižena“ u roku od 24 sata.

    U registar diskvalifikovanih lica neće biti upisivani samo direktori, već svi organi upravljanja, jedan je od predloga u nacrtu zakona koji treba da prođe proveru u javnoj raspravi koja se očekuje tokom meseca, posle čega sledi usvajanje zakona i početak rada novog registra do sredine iduće godine.

    Zakon će se najverovatnije odnositi na pravna i fizička lica, na sticanje i vršenje članskih prava, preduzetnike, upravljačka prava, prava nadzora, prava zastupanja i prava obavljanja privredne delatnosti, zatim akcionare koji poseduju više od 25 odsto udela u javnim akcionarskim društvima.

    Neće se odnositi na povezana lica, jer ne postoji državni organ koji vodi takvu vrstu evidencije, zaključio je Obradović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE