Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi Zakon Srbiju odvikava od pušenja?

    Pušenje na radnom i javnim mestima biće potpuno zabranjeno, pravila za pakovanje i izgled kutija biće značajno stroža, a uvešće se i veća kontrola elektronskih cigareta.

    Zabraniće se proizvodnja slim cigareta i sa ukusom mentola, upozoravajuće slike o štetnosti duvana na svakoj paklici biće obavezne. Ovo su osnovne odredbe novog Zakona o duvanu koji priprema Ministarstvo finansija, a u koji će biti ugrađeno sve što je predviđeno novom Direktivom EU o duvanskim proizvodima, pišu Novosti.

    Kao jedna od 170 potpisnica Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, Srbija sad i kao kandidat za EU, ima obavezu da u naredne dve godine usaglasi zakone o kontroli duvana sa novim pravilima.

    Već je trebalo da uvedemo potpunu zabranu pušenja na javnim mestima, ali duvanska industrija je izuzetno uticajna, a nije bilo ni političke volje da se to sprovede, kaže za Novosti predsednica republičke Komisije za prevenciju upotrebe duvana Srmena Krstev.

    Za razliku od sadašnjeg, prelaznog rešenja, po kojem ugostiteljski objekti mogu da biraju da li će biti pušački ili nepušački, ili pola-pola ako su veći od 80 metara kvadratnih, po novim pravilima tu neće moći da se uživa u cigareti. Tako je i u okruženju, od Hrvatske do Albanije.

    Zabrana pušenja na radnim i javnim mestima uvedena Zakonom pre četiri godine, dovela je do smanjenja izloženosti stanovnika duvanskom dimu, a pušenje je među odraslima smanjeno sa 40,5 na 35,8 odsto, ali to je i dalje ogroman broj pušača, kaže Krstev.

    Neophodno je oformiti multisektorski savet za kontrolu duvana, zabraniti pušenje i u ugostiteljskim objektima, povećati porez i akcize na duvanske proizvode, uvesti slikovna upozorenja na paklicama, ali i regulisati upotrebu elektronske cigarete.

    Na budućim pakovanjima cigareta, prema direktivi EU, nalaziće se obavezna upozorenja o štetnosti duvana sa slikom i tekstom koja pokrivaju 65 odsto prednje i zadnje strane paklice. Na 50 odsto bočnih strana nalaziće se takođe zdravstvena upozorenja.

    >>>>Francuska uvodi neutralna pakovanja cigareta

    Mentol se smatra karakterističnom aromom i biće zabranjen. Kao i u prethodnoj direktivi, biće obavezna informacija o emisijama katrana, nikotina i ugljenmonoksida u cigaretama kao i o drugim emisijama ako takvi podaci postoje.

    Zakon "ne poznaje" elektronsku cigaretu

    Dok stručnjaci upozoravaju da je elektronska cigareta štetna po zdravlje kao i obična, a SZO traži od vlada da sprovedu zabranju njene upotrebe svuda gde je zabranjeno i pušenje običnih cigareta, kod nas se na TV kanalima svakodnevno „vrte“ reklame za ovaj proizvod.

    Čak se reklamira kao sredstvo za odvikavanje od pušenja, a proizvodi ga duvanska industrija. Tako su proizvođači duvana, čije su paklice odavno proterane iz reklama, „na mala vrata“ opet našli način da se oglašavaju.

    Kada smo pisali zakone o duvanu i oglašavanju, elektronske cigarete nije bilo na tržištu, ali nešto što se zove elektronska cigareta ne može biti sredstvo za odvikavanje od pušenja, kaže Krstev i dodaje da se još proučavaju mogući štetni efekti upotrebe tog proizvoda.

    Elektronska cigareta bi, mogla da potpadne i pod važeći zakon o oglašavanju, jer se u reklamama „lažno prikazuje kao da nije štetna i da služi za odvikavanje od pušenja, što nije dokazano“, zaključila je Krstev.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE