Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija se upoznaje sa programom `Horizon 2020`

    U Privrednoj komori Srbije je počela dvodnevna radionica, na kojoj će se privrednici upoznati sa novim programom Evropske unije za finansiranje istraživanja i inovacija od 2014. do 2020. godine "Horizon 2020", sa budžetom od 80 milijardi evra.

    Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović je rekao da je Srbija pristupila je Programu kao pridružena članica, a naši istraživači i mala privreda već učestvuju u njemu, dok je Ministarstvo nadležno za njegovo sprovođenje na nacionalnom nivou.

    Prema njegovim rečima, Ministarstvo je skup iniciralo u dogovoru sa Evropskom komisijom, kako bi stručnjaci iz EU pomogli našim istraživačima u pojedinim segmentima tog programa, kao što je pisanje predloga projekata. On je najavio da će se promocija programa "Horizon" nastaviti i u drugim mestima Srbije.

    Savetnica predsednika PKS Dušanka Samardžić je istakla da je cilj radionice da se naši privrednici upoznaju sa osnovnim komponentama koje nudi novi program, a nastavak je prethodnog programa FP7 koji je takođe bio namenjen tehnološkim inovacijama.

    Našim privrednicima ovog puta veliku olakšicu predstavlja, što će se za konkurisanje za sredstva pripremiti u saradnji sa ekspertima iz EU, što će omogućiti da naši projekti budu lakše odabrani.

    Pravo učešća u "Horizon 2020" imaju mala i srednja preduzeća, velike kompanije, istraživačke grupe na univerzitetima, instituti, pojedini istraživači, kao i vladine i nevladine organizacije i institucije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE