Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evrozoni preti recesija

    Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde upozorila je da bi evrozona mogla ponovo pasti u recesiju, ukoliko ne budu preduzeti koraci da se to spreči.

    "Ne kažemo da se zona evra kreće ka recesiji, ali kažemo da postoji ozbiljan rizik da se to dogodi ako ništa ne bude učinjeno", rekla je Lagarde na konferenciji MMF i Svetske banke u Vašingtonu, prenosi France presse.

    Fond smatra da postoji šansa od 35 do 40 odsto da će evropska monetarna unija pasti u novu recesiju, što nije beznačajan procenat, navodi Lagarde, dodajući da je recesiju moguće izbeći ako zemlje koje beleže budžetski suficit, kao i one sa deficitom, budu donosile prave odluke.

    MMF je ranije ove nedelje snizio prognozu privrednog rasta evrozone na 0,8 odsto u 2014. i na 1,3 odsto u 2015. Međutim, uz rastuću pretnju od deflacije i pad industrijske prozivodnje, čak i u najvećoj evropskoj privredi Nemačkoj, mogući su i lošiji privredni rezultati.

    Direktorka MMF je napomenula da se samo "skroman deo" ekonomskog usporavanja evrozone može pripisati krizi u Ukrajini i sankcijama EU i SAD Moskvi.

    Glavni ekonomista MMF Olivier Blanchard upozorio je da bi dugotrajna ekonomska slabost evrozone mogla da predstavlja veliki problem za svetsku privredu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE