Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sa 3,5 milijarde dinara isplatili 90 odsto pomoći

    Direktor Kancelarije Vlade za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević kaže da je do sada za 15.058 domaćinstava isplaćeno oko od 3,5 milijardi dinara.

    Radovi na lokacijama u vodoprivredi koje su kritične biće završeni do kraja godine, kaže Blagojević za RTS i dodaje da je samo u Obrenovcu isplaćena materijalna pomoć za blizu 5.500 domaćinstava koja su pretrpela štetu u poplavama.

    "Nema onih kojima je rešenje pravosnažno, a koji nisu isplaćeni", ističe Blagojević, navodeći da je samo je oko 1.000 onih kojima nije isplaćena pomoć, a treba da im bude izdato rešenje.

    Prema njegovim rečima, u celoj Srbiji će biti izgrađeno 216 kuća, a krajni korisnici će dobiti "ključ u ruke", dok država neće na to trošiti pare.

    "U ovom trenutku imamo 166 pravosnažnih rešenja za zidanje novih kuća. Ukupno 106 kuća je sazidano ili se zida, a sve ostalo će početi do kraja oktobra", poručuje Blagojević i dodaje da ima 22 nove kuće.

    Ponavlja da će svi građani čije su kuće srušene ili tek treba da budu srušene i nemaju rešeno stambeno pitanje, dobiti nov krov nad glavom do zime. Osim toga, kako kaže, ima i više od 65 porodica kojima ne treba zidati kuću već oni dobijaju novčanu nadoknadu.

    "To su porodice čije kuće ne mogu da budu sazidane tamo gde su bile, vlasnik nema drugi plac ili opština nije u mogućnosti da ga obezbedi", obijašnjava Blagojević i dodaje da se radi o nadoknadama u visini dva, dva i po i tri miliona dinara.

    "Izdato je 68 takvih rešenja od čega je 65 pravosnažno i u ovu svrhu isplaćeno je 150 miliona dinara", objašnjava Blagojević i kaže da u čitav postupak ulaze i građani pogođeni poplavama na istoku Srbije.

    Ukazuje da opštine na istoku Srbije već rade kategorizaciju objekata i ističe da da će se već sledeće nedelje krenuti sa izdavanjem rešenja i da će to biti brzo rešeno.

    Ističe i da je na namenski račun Vlade, na koji su bile uplaćivane i dan danas se uplaćuju donacije, leglo u protivrednosti oko 4,5 milijarde dinara i te pare se troše na isplate materijalne pomoći.

    "Odatle smo potrošili oko 3,5 milijardi dinara što znači da je ostalo još milijardu, ali smo završili 90 odsto posla što se tiče isplate pomoći ljudima kojima su kuće oštećene poplavama", kaže Blagojević.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE