Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obradović:Otkucavaju poslednji minuti EPS-vog monopola

    Elektroprivredi Srbije (EPS) otkucavaju poslednji minuti monopolskog položaja koji uživa na tržištu Srbije, pošto će do kraja godine biti u obavezi da uđe u poslednji, treći krug liberalizacije tržišta, rekao je danas direktor EPS-a Aleksandar Obradović i najavio odlučne reforme tog preduzeća.

    Obradović je, na otvaranju Međunarodnog sajma zaštite životne sredine i sajma energetike, objasnio da to praktično znači da će od 1. januara svako domaćinstvo i svaki građanin moći da izabere svog snabdedevača električnom energijom.

    "Za nas je to veliki izazov i ubeđen sam da ćemo kao i u prvom i drugom krugu liberalizacije biti na visini zadatka", kazao je on, dodajući da je EPS uspela da nakog ta dva kruga održi dominantnu poziciju na tržištu, odnosno da zadrži 97 odsto tržišta.

    Napominjući da to više nije dovoljno, Obradović je podsetio da Vlada Srbije zahteva od EPS-a da bude efikasnija i profitabilnija kompanija, i da deo profita uplaćuje u budžet. Zato će EPS, kako je dodao, još odlučnije ući u reforme.

    Obradović se nada da će u narednih mesec dana doći do novog programa reorganizacije preduzeća, kada će, kako je kazao, biti jasnije kako EPS treba da se reorganizuje i reformiše, a biće donet i novi paket osnivačkih akata i Statut.

    Prema njegovim rečima, narerdni period će biti dosta zanimljiv, i EPS će krenuti u još veće reforme.

    "Naš cilj neće biti samo snižavanje troškova i povećanje profita, već ćemo učiniti sve da naša energija bude što zelenija i pomognemo obaveze koje Srbija ima na putu ka EU – a to je zaštita životne sredine, kao i ispunjavanje drugih obaveza koje proističu iz energetskih sporazuma", rekao je prvi čovek EPS-a.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE