Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro plan o reformi Srbijagasa

    Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavljuje da će vrlo brzo biti usvojene polazne osnove za plan restrukturiranja Srbijagasa, kao i da će do kraja godine biti usvojen novi zakon o energetici.

    Antić je otvarajući Sajmove energetike i ekologije rekao da će u novom zakonu biti implementirane sve mere iz Trećeg paketa direktiva, istakavši da je Srbija upravo u oblasti energetike otišla najdalje u procesu pridruživanja EU.

    Antić je kazao da bi u narednim danima i nedeljama trebalo da budu usvojene i polazne osnove za plan restrukturiranja Srbijagasa, napoenuvši da je Srbija članica Energetske zajednice.

    Srbijagas bi od 31.marta trebalo da bude moderno organizovana energetska kompanija u skladu sa evropskim principima na čiji rad neće biti primedbi, zaključio je Antić.

    Transbalkanski energetski koridor

    Usvajanje zakona, kako je kazao Antić, omogućiće još jednu ozbiljnu investiciju kao što je Transbalkanski energetski koridor koji bi trebalo da omogući novu maršutu za prenos energije na visokom naponu – od Ukrajine, Moldavije, kroz Srbiju pa dalje ka drugim zemljama. Kako je rekao u tom projektu, deo posla imaće Elektromreža Srbije.

    Antić je novinarima precizirao da je reč o panevropskom projektu koji bi trebalo da obezbedi da struja iz istočne Evrope gde su cene jeftinije prođe ka zapadnoj Evropi gde su cene znatno skuplje, navodeći da je interes Srbije u njemu višestruk.

    Na pitanje kako će biti projekat finansiran, Antić je odgovorio da će Elektromreža deo finansirati iz svojih sredstava, a da će drugi deo finansijski podržati neke od banaka. On je dodao da se sa kolegama iz Rumunije razgovara o prvim koracima na prvoj deonici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE