Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novo otkriće: Baterije koje su pune za dva minuta

    Uskoro bismo na raspolaganju mogli imati baterije koje će omogućiti da ih za samo 120 sekundi napunimo na 70 odsto kapaciteta, dok će istovremeno imati 10 puta veći ciklus punjenja (izdržljivosti).

    Novi tip baterija su predstavili Chen Xiaodong i njegovi kolege s Tehničkog univerziteta Nanyang (NTU) iz Singapura, koji su grafit u anodi (negativni pol) tradicionalne litij-ionske baterije zamenili novim materijalom, gelom izrađenom od nanočestica titanijevog dioksida, tvari koja je jeftina i neotrovna, prenosi Vidi.hr.

    NTU tim je otkrio metodu kojom se titanijev dioksid iz osnovne forme sferičnog oblika može transformisati u sićušne nanocevi koje su hiljadu puta tanje od promera ljudske dlake, što ubrzava hemijske reakcije u novoj vrsti baterija, te im omogućuju superbrzo punjenje.

    Novi tip baterije su izumeli profesor Chen Xiaodong i njegovi studenti posltdiplomskih doktorskih studija Tang Yuxin i Deng Jiyang.

    Naučnici veruju kako će njihove baterije imati veliki uticaj na sve vrste proizvoda i industrija, posebno na industriju električnih automobila, kojima je punjenje bez specijalizovanih stanica kakvima zasad raspolaže samo Muskov Tesla Motors vrlo nezgodan zadatak, što ih čini nepraktičnim i previše egzotičnim, pa im cene nikako ne padaju.

    Baterije singapurskog tima trebale bi omogućiti pojavu velikog broja jeftinih električnih automobila koji će biti dostupni svakome a ne samo eliti.

    Pored toga, naučnici navode kako će njihov sistem smanjiti i količine baterijskog otpada, obzirom da su njihovi testovi ukazali da ove baterije mogu trajati 10 puta duže od trenutne generacije litij-ionskih baterija.

    Njihova tehnologija se trenutno nalazi u fazi licenciranja, a naučnici veruju kako će se prve baterije na tržištu pojaviti kroz dve godine.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE