Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najmanje što možete da učinite za svoje zdravlje je ovih pet stvari

    Danas kada se živi brzim tempom, između posla, prijatelja i porodice, ostaje malo vremena za vas same, i vrlo retko ste sebi prvi na listi prioriteta. Ali koliko vremena ste izdangubili gledajući u ekran monitora praznim pogledom, jer vam je nivo energije na nuli, koliko puta ste jedva izdržali na poslu, jer ste legli u krevet tek u dva sata posle ponoći? Vaš organizam pati, a vi ga ignorišete, ne čineći ni ono osnovno za svoje zdravlje. Ovo je pet stari koje možete da učinite, koje ne traže prevelik napor, a od kojih ćete imati dosta koristi :

    1. Najmanje što možete da učinite jeste da vam zdrav san postane prioritet. Nedostatak sna utiče na nivo stresa i remeti ishranu tako što vas prisiljava da jedete visoko-kaloričnu hranu, punu šećera, ugljenih hidrata i masti, kako biste povratili energiju. Ali kada se ova kalorijska infuzija potroši, što se dešava brzo, postajete umorniji nego što ste bili.

    2. Uvek imajte na umu efikasnost kada donosite izbore vezane za ishranu. Hrana je vaše gorivo. Birajte onu koja ima najviše hranljivih namirnica, kao što su sveže voće i povrće, žitarice  i mahunarke. Uvek birajte namirnice koje će vas duže držati sitim.

    3. I kada ste najumorniji, odvojite 10 minuta za šetnju. Obratite pažnju na alarme koji se pale u vašem telu, i koji vas podsećaju da je vreme za pauzu. Da li vas bole leđa? Da li predugo gledate u monitar računara, a da ništa niste uradili ? Da li vas stomak ‘muči’ ? Izađite na kratku pauzu i prošetajte, vratiće vam se energija, a nivo stresa će se smanjiti.

    4. Odvojite 20 minuta u nedelji da isplanirate obroke i rekreaciju. Možda mislite da je to previše vremena da bi se gubilo na planiranje. Ali to će napraviti veliku razliku u načinu na koji se hranite, i načinu na koji se rekreirate. Ubacite u svoj planer : kada su vaši treninzi, kada je vreme za obrok, kao i kada ćete da kuvate.

    5. Koristite 4-7-8 tehniku disanja. Zašto u svrhu  zdravlja ne biste koristili nešto što već radite, a to je disanje. Tehnika disanja 4-7-8 je odličan način da osvežite svoj um i telo gde god se nalazili. Udahnite kroz nos, brojeći do četiri, zadržite dah brojeći do sedam, i izdahnite snažno kroz usta, brojeći do osam. Ponovite ovo tri do četiri puta. Zahvaljujući ovoj vežbi, nivo stresa će se znatno sniziti, i vratiće vam se generalni osećaj zadovoljstva. Ova tehnika je takođe preporučljiva za sve koji imaju problem da zaspe, i oni je mogu ponavljati na svakih pet minuta, dok ne padnu u san.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE