Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ZEW poboljšao očekivanja za Hrvatsku

    Ekonomska očekivanja u Hrvatskoj u oktobru, blago su poboljšana, u skladu sa trendom u širem regionu srednje i istočne Evrope, pokazalo je istraživanje nemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Banke.

    Indeks ZEW i Erstea koji meri očekivanja stručnjaka na finansijskim tržištima za privrede srednje i istočne Evrope porastao je u oktobru za 3,7 bodova, na ukupno sedam bodova. Gotovo isti bodovni rast, za 3,1 indeksni bod, zabeležio je i indeks koji meri očekivanja za hrvatsku privredu, dostigavši 10 bodova.

    Istraživanje ZEW obuhvata uz Hrvatsku još i Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Tursku, pri čemu negativne vrednosti ukazuju na preovladavajući pesimizam, a pozitivne optimizam.

    Gotovo jednak broj zemalja zabeležio je poboljšanje i pogoršanje očekivanja, pri čemu su najviše poboljšana očekivanja za poljsku ekonomiju, iskazana u rastu odgovarajućeg indeksa za gotovo 20 bodova. Sledi Turska s rastom indeksa za 8,2 boda.

    Turska je ujedno zajedno sa Slovačkom jedina zemlja u kojoj preovladava ekonomski pesimizam, s obzirom na negativnu vrednost indeksa. Najviše su pogoršana očekivanja za slovačku privredu, uz pad odgovarajućeg indeksa za 10,3 boda.

    Ocena aktuelnog stanja u regiji osetno je poboljšana u tekućem mesecu u odnosu na septembar kada su negativne i pozitivne ocene bile u ravnoteži. Sada je indeks porastao na 9,7 bodova, pokazuje istraživanje ZEW i Erstea.

    U slučaju Hrvatske, ocena je dodatno pogoršana u odnosu na prethodni mesec, uz pad odgovarajućeg indeksa za 7,3 boda, duboko u negativan teritorij, na minus 64,4 boda.

    Još je više smanjen indeks koji meri ocenu stanja u mađarskoj privredu, za čak 16,2 boda, a izrazitije pogoršanje beleži i Rumunija, uz pad odgovarajućeg indeksa za sedam bodova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE