Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U inostranstvo bi 80 oko odsto Balkanaca

    Stanovnici Srbije su u poređenju sa zemljama Evrope na 10. mestu po spremnosti za rad u nekoj drugoj zemlji, na prvom mestu je Holandija, a Hrvatska i Bosna i Hercegovina su na petom, odnosno šestom mestu, pokazuje studija Boston Consulting grupe.

    Bosna i Hercegovina našla se na šestoj poziciji sa 78 odsto ispitanika spremnih za rad i život u inostranstvu, navodi se u istraživanju Boston grupe, preneo je portal Posao.ba.

    Prvo mesto u Evropi zauzela je Holandija sa 94 odsto ispitanika koji su pozitivno odgovorili na pitanje da li bi radili u inostranstvu, a drugo i treće mesto drže Francuska i Poljska sa stopama od 94 i 85 odsto.

    Od zemalja iz regiona, Hrvatska je zauzela najviše mesto (peto), sa 80 odsto anketiranih koji su spremni da se zbog posla isele u inostranstvo, dok je istu rešenost potvrdilo 77 odsto anketiranih građana Srbije (10. mesto).

    Najatraktivnijim zemljama za život i rad, ispitanici iz 189 zemalja učesnica u istraživanju ocenili su Sjedinjene Američke Države (49 odsto), a slede Velika Britanija i Kanada koje je navelo 37 i 35 odsto ispitanika.

    Ispitanici iz BiH su izabrali Nemačku kao najpoželjniju zemlju za život i rad (72 odsto), zatim Austriju (60 odsto) i Švajcarsku (59 odsto). Za Švedsku se izjasnilo 50 odsto, a u Norveškoj bi bilo spremno da radi 41 odsto anketiranih iz BiH.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE