Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dodatno pogoršane prognoze za Hrvatsku

    Na osnovu novih pokazatelja, očekivana stopa hrvatskog BDP za 2014. godinu smanjena je na minus 0,6 odsto, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na konferenciji Zagrebačke berze u Rovinju.

    Ranija procena HNB bila je da će BDP ove godine pasti za 0,2 odsto, a pogoršanje procene je rezultat dodatnog smanjenja godišnje stope promene BDP u prvom tromesečju zbog prelaska na novu metodologiju proračuna, te nepovoljnih kretanja privredne aktivnosti u drugom tromesečju, objasnio je guverner.

    Lična potrošnja mogla bi ove godine da se smanji za 0,6 odsto, zbog nastavka razduživanja stanovništva i daljeg smanjenja realnih neto plata i zaposlenosti.

    Bruto investicije u fiksni kapital mogle bi se u 2014. smanjiti za 3,6 odsto, što je takođe pogoršanje u odnosu na prethodne prognoze.

    Na perspektivu rasta u ovoj i idućoj godini povoljno ne utiče ni smanjivanje prognoze rasta za zemlje EU, koje su glavni spoljnotrgovinski partner, a o čemu je bilo govora na godišnjoj skupštini MMF i Svetske banke, upozorava Vujčić.

    HNB će i dalje voditi podsticajnu monetarnu politiku, održavajući visoku likvidnost, niske kamatne stope i stabilan kurs kune, istaknuo je guverner HNB.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE